A három kedvenc téli krémlevesem

2024.01.07
Ha lehet mondani, a krémlevesek megszállottja vagyok. Először is mert egészséges, hiszen olyan isteni összetevők halmaza, amilyennek csak a képzeleted szab határt. Másodszor könnyen emészthető, hiszen a száraz ételt a belek nehezebben dolgozzák fel, mint mint egy víz alapú levest, mégis igazán tartalmas és laktató.

#glutenmentes #vegan #egyszerű #gyors #költséghatékony

Nem véletlenül fontos része a napi menünek. Harmadszorra pedig mert mennyeien finom. Számomra a leves a főétel, ezért is van vagy 100 leves receptem. Köztük ez a három nagy kedvenc.

Amennyiben elkészíted, váljon minden falat az egészségedre.

Sült hagyma krémleves

A hagymát és a fokhagymát megpucolom, kockázom majd kevés olvasztott kókusz olajon egy csipet sóval, nádcukorral aranybarnára pirítom.

Pucolok és darabolok burgonyát, répát, a hagymára teszem.

Jöhetnek a fűszerek, a kesumag, jól összekeverem, majd felöntöm vízzel.

Mikor puhára főtt krémesre mixelem.

Friss petrezselyemmel szórással, akár egy szelet fokhagymás pirítóssal tálalom.

3 fej hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

3 ek kókusz olaj

1 ek só

1 kk nádcukor

1 ek szárított zöldség

1 cs bors

2 db burgonya

1 db répa

1 marék natur kesumag

1 ek friss petrezselyem

1-2 pirított kenyér szelet

1 fokhagyma gerezd a kenyeret bedörzsölni

2 liter tisztított víz


Kókuszos lencse curry

A paradicsom szószt a kókusszal összekeverem. Beleteszem a fűszereket, a lencsét és a répát, felöntöm vízzel, puhára főzöm majd krémesre mixelem. Korianderrel, egy szelet magvas veknivel, (csípős paprika krémmel) és aprított mogyoró darával tálalom.

fél liter paradicsom szósz

1 dl kókusz krém

1-2 ek indiai fűszer mix (fűszeres lány)

fél ek só

1 doboz lencse (200g)

2 db répa

1,5 liter víz

kevés koriander

vekni

1 ek csípős paprika krém

mogyoró dara

Hamis "sajt" krémleves

A vajat olvasztom, ráöntöm a zabtejet, beleteszem a lisztet, csicseri lisztet és az összes fűszert, majd folyamatos kevergetés mellett főzöm csomómentesen krémesre.

A burgonyát puhára főzöm, majd mixerben kevés vízzel pürésítem (burgonya tejszín) és a "sajt" krémhez teszem. Homogénre keverem és tálalom friss petrezselyemmel, chili szálakkal kevés csurgatott tejszinnel.

50 g vaj

2 l gm zabtej (vagy 1/1 zabtej/víz)

3-4 ek liszt

1-2 ek csicseri liszt

2 kk só

csipet bors

csipet fekete só

2 ek sörélesztő pehely

3-4 db kockázott burgonya

petrezselyem

chili szál

zabtejszín (gm)


Millió ölelés
Vegánjógi 🤍