1.nap

2022.12.12

Reggeli 10:00

Áfonyás fehérje turmix


  • 1 db banán
  • 1 marék áfonya
  • 1 ek fehérje por
  • 2-3 dl kesutej (lehet a fele víz)

Elkészítés:

Csak mixeld össze és kész!


Ebéd leves 12:00

Karfiol krémleves


  • 1 fej karfiol
  • 3-4 db sárga főzni való burgonya
  • fél dl olíva olaj
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 1 csipet majoránna
  • víz
  • kesutej. vagy vegaföl
  • friss petrezselyem

Elkésztés:

Tedd az apró rózsákra szedett karfiolt edénybe. Pucold meg a burgonyát, vágd apró kockákra és tedd hozzá. Tegyél rá egy kevés olíva olajat. Jöhet a fokhagyma, só, bors, szárított zöldség és a majoránna. Öntsd fel kevés vízzel/kesutejjel fele-fele arányban, amíg a zöldséget el nem fedi. Mikor megpuhult, botmixerrel turmixold, ha kell fűszerezd újra. Friss petrezselyemmel tálald. 

Készíteheted víz és vegaföl mixel is!


Ebéd főétel 15:00

Medvehagymás burgonya fasírt salátával és zöldpesztóval


Fasírt

  • 50 g liszt 
  • 50 g zsemlemorzsa 
  • 3-4 db sárga főzni való burgonya
  • 1/5 kk só
  • 1 ek szárított zöldség 
  • egy csipet bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb medvehagyma
  • fél dl olíva olaj
  • víz

Saláta

  • fél zacskó madárlevél
  • 1 kisebb uborka
  • 6-8 db koktélparadicsom
  • vegán sajt 
  • 1-2 ek puffasztott quinoa
  • 1-2 ek aszalt áfonya 
  • 1 ek lenmagolaj
  • 1 db roppanós alma

Pesto

  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1-2 ek olíva olaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kevés zabtejszín (amennyi kell, hogy sűrű pesztó állagot kapjál)
  • 1 ek vegán parmezán

Elkészítés:

Pucold meg a burgonyát, mosd meg és vágd kisebb kockákra, majd tedd az edénybe. Öntsd fel vízzel, tegyél bele egy kevés sót és főzd puhára. Mikor megpuhult, öntsd le róla a vizet és hagyd kihűlni. A hideg burgonyához add hozzá a lisztet és a zsemlemorzsát. Öntsd rá az olíva olajat, tedd bele a fűszereket, az aprított medvehagymát és annyi vizet, hogy gyúrható fasírt állag legyen belőle. Vedd elő a sütő tálcát, tegyél bele sütő papírt. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Vizes kézzel formázd meg a fasírtot és tedd a tálcára. Kend meg a tetejét olvaszott kókusz zsírral és süsd 20-30 perc alatt jó ropogósra. 

Ez alatt tedd a pesztó hozzávalóit a turmixba, mixeld össze és tedd egy kis tányérba.

Vegyél elő egy tálat és tedd bele a madárlevelet, a kockázott almát, az uborkát és a sajtot. A paradicsomot vágd félbe és tedd hozzá. Most jöhet az aszalt áfonya és a puffasztott quinoa. Tekerj bele egy kis borsot, sót, majd locsold meg egy kevés lenmagolajjal. Keverd jól össze és tálalhatod is. 


Vacsora 18:00

Uborka kocka, kurkumás kesuszószban


  • 1 db uborka
  • 1 bögre kesu
  • 1-2 ek olíva olaj
  • fél citrom leve
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 kk kurkuma
  • 1 ek mustár
  • 1 kk fekete szezám

Vágd kockára az uborkát.  Az előzőleg beáztatott kesut tedd turmixba. Tedd hozzá az olíva olajat, fokhagymát, a citrom levét, tegyél hozzá sót, borsot, kurkumát és mustárt, mixeld össze. Tedd az uborkára, szórd meg fekete szezámmal és tálalhatod is. 



Tudtad?

Testünk fehérjeszükséglete jóval kisebb, mint azt sokan hiszik. A gyermekeknek napi 20-35 g, a tinédzsereknek és a felnőtteknek 50-70 g az ajánlott mennyiség. A többség ennek a kétszeresét fogyasztja el. 


Tippek!

Minden hétre készíts egy menütervet. Írd meg hozzá a bevásárló listádat. Pipáld ki mi az, ami van otthon, így nem futsz bele abba, hogy valamit megveszel, miközben megtalálható a spejzban. 


Bevásárló lista:

  • banán
  • áfonya
  • fehérje por (Biotech)
  • karfiol
  • majoránna
  • kesutej
  • vegaföl
  • 50 g liszt 
  • 50 g zsemlemorzsa 
  • főzni való burgonya
  • szárított zöldség 
  • bors
  • medvehagyma
  • madárlevél 
  • uborka
  • koktélparadicsom
  • vegán mozzarella 
  • puffasztott quinoa
  • aszalt áfonya 
  • lenmagolaj
  • alma
  • vegán parmezán 
  • zabtejszín 
  • fokhagyma
  • olíva olaj
  • bazsalikom
  • petrezselyem