15.nap

2022.12.12

Reggeli 10:00

Avokádós banánturmix


  • 1 banán
  • 1 avokádó
  • 3 dl kesutej
  • 1 kk chia mag
  • 1 ek citromlé

Dobd a hozzávalókat a turmixba és ihatod is.


Ebéd leves 12:00

Tejszínes répakrémleves céklacsipszel

  • 6-8 db répa
  • 3-4 db burgonya
  • 2 db fehérrépa
  • fél dl olíva olaj
  • kesutej (amennyi kell)
  • 1 ek só
  • 1 cs bors
  • 1kk szárított zöldség
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 cs őrölt kömény
  • 1 cs szerecsendió
  • pár szelet céklacsipsz

Elkészítés:

Pucold meg a répát, fehérrépát és a burgonyát, tedd edénybe. Tedd hozzá a fokhagymát az olajat és a fűszereket, majd keverd össze. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Főzd puhára, majd botmixerrel mixeld. Tegyél bele annyi kesutejet, hogy sűrű krémes levest kapjál belőle. 

Mikor tálalod, szórd meg friss petrezselyemmel és céklacsipszel. 


Ebéd főétel 15:00

Paprikás krumpli zellerszárral 

  • 3-4 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db répa
  • 2-3 db fehérrépa
  • 1 zellerszár
  • kevés zellerlevél (elhagyható)
  • kevés petrezselyem
  • 2 ek gulyáskrém
  • 1 ek paprikakrém
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 1 cs majoránna
  • 1 kk pirospaprika
  • 1-2 szelet kenyér 

Elkészítés:

Vedd elő a bográcsodat :) Na jó, lehet az egy széles edény is. Vágd apróra a jó sok hagymát és fokhagymát, majd kevés olajon pirítsd meg őket. Tedd hozzá a répát és a fehér répát. Szórd meg őket a fűszerekkel, majd jöhet a gulyáskrém és a paprikakrém. Keverd jól össze, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Mikor félpuhák a zöldségek, öntsd hozzá a burgonyát, ha kell öntsd fel vízzel és fűszerezd mégegyszer. Tedd bele a petrezselymet és az aprított zellerlevelet és főzd készre. Tálald friss kenyérrel, aprított zellerszárral, vagy akár tejföllel, én azzal is nagyon szeretem. Amint látod, sok levet nem engedtem neki. 


Vacsora 18:00

Nyers Buddha tál


  • 1 retek
  • 1/4 uborka
  • 4-5 szem koktélparadicsom
  • 1 ek répacsíkok
  • 1 ek céklacsíkok
  • 1 db avokádó
  • fél dl olíva olaj
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

Vegyél elő egy nagy tányért és tedd körbe az alábbi zöldségekkel.

Vágd vékony szeletekre a retket és az uborkát tedd a tányérra. Helyezd mellé a félbe vágott paradicsomokat, a répa és céklacsíkokat. Az avokádót törd össze. Zúzd le a fokhagymát és villával keverd az avokádóba. Tedd hozzá az olíva olajat, sót, borsot és keverd még tovább, majd tedd a tál közepére. Most már semmi dolgod, csak élvezd az ízeket. 



Tippek!


Nekem tényleg van egy bográcsom egy mobil gázrózsával. Amint kisüt a nap, előpakolom a teraszra és már rotyog is benne valami jóféle. Még az íze is más. Szeretem amikor a barátaink a teraszunkon velünk lakomáznak. Jó megosztani az ételt másokkal. Ezt mondta a Hercegnő és a Békában Tianának az apukája, majd kivitte a raguval teli kondért és az egész utca vidáman vacsorázott. 


Tudtad?

Hét ok miért egyél sok céklát

  • segít a rák megelőzésében
  • méregtelenítő és zsírégető hatása van
  • vérnyomáscsökkentő
  • javítja az állóképességet
  • kiváló a börproblémákra
  • gyulladáscsökkentő
  • vérszegénység ellen javallott

Bevásárló lista:

  • fokhagyma
  • bors
  • olíva olaj
  • avokádó
  • céklacsíkok
  • répacsíkok
  • koktélparadicsom
  • uborka
  • retek
  • kenyér
  • pirospaprika
  • majoránna
  • szárított zöldség
  • paprikakrém
  • gulyáskrém
  • petrezselyem
  • zellerlevél (elhagyható)
  • zellerszár
  • fehérrépa
  • répa
  • céklacsipsz
  • szerecsendió
  • őrölt kömény
  • kesutej
  • burgonya
  • répa
  • citromlé
  • chia mag
  • kesutej
  • avokádó
  • banán