Vegán főételek

2020.11.17

Egyszerű, gyors, vegán főételek.

1. Vegán babérleveles lencsefőzelék


3 bögre lencse

3 db babérlevél

3 db krumpli

1 kk só

Fél kk ételízesítő

1 csipet bors

1 csipet paprika

1 csipet füstölt paprika

1 csipet majoranna

1 db rizstejszín

Kevés kókuszolaj

2 ek hagyma

1 ek petrezselyem

1 kk mustár

Az előző este beáztatott lencsét csepegtesd le. Tedd fel a hagymát az olajon párolni és tedd bele a lencsét. Tedd hozzá a fűszereket és dinszteld meg. Öntsd fel vízzel, tedd bele a felkockázott krumplit és főzd puhára. Vegyél ki egy bögre lencsét egy kis lével, majd a rizstejszínnel és a puhára főzött krumplival turmixold össze. Öntsd rá a főzelékre és rottyantsd össze. Fűszerezd még egyszer a szád íze szerint. Pirítóssal tálalhatod. 


2. Vegán babpörkölttel és salátával töltött tacco


2 db vörösbab konzerv

2 db répa

1 kk só

1 csipet bors

1 ek petrezselyem

1 csipet pirospaprika

Fél kk ételízesítő

1 ek paradicsompüré

1 kk bazsalikom

2 ek vöröshagyma

Kevés kókuszolaj

Vegán majonéz

1 csomag saláta mix

1 dob (12 db) tacco

2 ek olivaolaj

Tedd fel a hagymát dinsztelni kevés kókuszolajon, majd tedd hozzá a felkockázott répát. Pirítsd egy kicsit össze, majd tedd rá a lecsöpögtetett babot és fűszerezd meg. Közben készítsd el a taccot a dobozon található leírás szerint. A salátát keverd össze egy kis olíva olajjal és egy csipet sóval. (Készen tálald vagy add meg a lehetőséget, hogy a vendégeid elkészítsék maguknak. Jó móka lesz!)

Töltsd meg félig a taccot babpörkölttel, majd salátával, tegyél rá vegán majonézt és már eheted is.


3. Vegán bolognai spagetti, reszelt sajttal


Fél doboz szójagranulátum

2 ek hagyma

Kevés kókusz olaj

1 ek só

1 csipet bors

1 ek petrezselyem

Fél kk ételízesítő

1 kk pirospaprika

1 kk fokhagyma

Paradicsom szósz

Spagetti tészta

Áztasd be a szójagranulátumot háromszor annyi vízben, majd 20 perc múlva szűrd le, jól nyomkodd ki belőle a vizet. Tedd fel a hagymát párolni kevés kókuszolajon, majd tedd bele a szóját. Fűszerezd meg és pirítsd át. Tegyél bele egy kis paradicsom pürét és rottyantsd össze. Főzd ki a spagetti tésztát, majd tedd bele a paradicsomos szójapörköltbe és pár percig főzd össze, ha kell ízesítsd újból. Reszelt vegán sajttal, friss bazsalikommal tálalhatod.


4. Vegán brassói padlizsán szalonnával


8 szem krumpli

1 nagy padlizsán

2 ek kókusz olaj

2 ek vöröshagyma

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

1 ek só

1 csipet bors

Fél kk pirospaprika

Fél kk ételízesítő

Pirítsd meg a hagymát kevés kókusz olajon, majd tedd hozzá az apróra kockázott krumplit és kezd el megpirítani. Egy külön serpenyőben tedd ugyanezt a padlizsán kockákkal. Majd öntsd a pirított padlizsánt a krumplira és fűszerezd meg őket. Mikor kész vega tejföllel és finom savanyúsággal tálalhatod.


5. Vegán cukkinis, babos, vöröslencsepörkölt tésztával


2 bögre vöröslencse

1 db cukkini

2 db répa

1 vörösbab konzerv (paradicsomos)

Kockatészta

2 ek kókusz olaj

2 ek vöröshagyma

1 kk fokhagyma

1 kk só

Fél kk ételízesítő

1 ek petrezselyem

1 csipet bors


Tedd fel a hagymát dinsztelni kókusz olajon. Közben vágd apró kockára a cukkinit és a répát.

A répát tedd a hagymához és pirítsd meg. Majd tedd hozzá a megmosott vöröslencsét és fűszerezd meg. Utána tedd bele a cukkinit és a paradicsomos babot és főzd össze őket. A kifőtt tésztát tedd hozzá és keverd össze, ha kell még egyszer fűszerezd a szád íze szerint.

Tálaláskor szórd meg kevés apróra vágott bazsalikommal.


6. Vegán cukkinis, gombás tészta tejföllel


1 db gomba

1 db cukkini

2 db répa

1 zacskó kocka tészta

2 ek kókusz olaj

2 ek vöröshagyma

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

1 kk só

1 csipet bors

Fél kk ételízesítő

Fél kk pirospaprika

Tedd fel a hagymát dinsztelni a kókusz olajon, közben pucold meg a gombát és vágd össze. Pucold meg a cukkinit és a répát, vágd kockára. A répát tedd a hagymára és pirítsd meg, majd tedd hozzá a gombát és egy kicsit főzd össze. Fűszerezd meg és tedd rá a cukkini kockákat, majd hagyd hogy megpuhuljon. Tedd hozzá a tésztát és keverd át a pörkölttel. Egy kis vegán tejföllel krémesebb lesz az állaga. A kedvenc savanyúságoddal tálalhatod.


7. Vegán egészben sült karfiol, vajon párolt édesburgonyával


1 nagy fej karfiol

1 vegán tejföl

1 vegán sajttömb

1 ek só

1 kk fokhagyma

1 kk petrezselyem

1 csipet só

Fél kk ételízesítő

1 ek vegán margarin

2 db édesburgonya

Tisztítsd meg a karfiolt, bő sós vízben főzd félpuhára. Majd csepegtesd le és tedd a jénaiba. Vegán margarinnal jól kend be a karfiolt a maradékot tedd mellé, hogy a sütőben elolvadjon. Keverd össze a tejfölt a reszelt vegán sajttal, tedd bele a fűszereket is, majd öntsd a karfiolra. Pucold meg és vágd karikára az édesburgonyát, tedd a karfiol köré. Az egészet helyezd az előmelegített sütőbe 180 fokon 20 percre. Ha kell egy kicsit grillezd meg a tetejét. Vágd négyfelé és négy főre tálalhatod.

Készíts egy kis almaecetes paradicsom salátát és tálald a karfiol mellé.


8. Vegán Indiai zöldséges rizs


Fagyasztott zöldségmix (frosta thai vegetables)

2 zacskó basmati rizs

1 ek curry

1 kk só

1 csipet bors

1 ek petrezselyem

1 kk fokhagyma

2 ek kókusz olaj

2 ek vöröshagyma

1 dl kókusztej

2 dl víz

Tedd fel a hagymát a kókusz olajon párolni, majd tedd hozzá a zöldség mixet. Pirítsd össze majd fűszerezd. Öntsd fel a kókusztejjel és a vízzel, majd tedd hozzá a rizst és főzd puhára.

Ha kell fűszerezd újra a szád íze szerint.


9. Vegán karalábéfőzelék tökpörkölttel


5 db karalábé

Rizstej

2 db krumpli

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

12 kk só

Fél kk ételízesítő

1 csipet bors

Fél zacskó fagyasztott gyalult tök

2 ek vöröshagyma

2 ek kókusz olaj

1 kk pirospaprika

1 ek snidling

1 rizstejszín

A karalábét pucold meg és zöldség gyaluval vágd apró csíkokra. Tedd fel egy kis kókusz olajon párolni, majd fűszerezd. ( pirospaprika és a snidling nem kell bele a többi mehet) Öntsd fel félig tejjel és félig vízzel. Tegyél bele 2 db pucolt krumplit egyben, majd főzd puhára. Vedd ki a főtt krumplit és a rizstejszínnel (ezzel fogod a főzeléket sűríteni) és egy kis főzőlével pürésítsd, majd tedd vissza a főzelékbe és rottyantsd össze.

Pirítsd meg a hagymát kókuszolajon, majd tedd hozzá a gyalult tököt és fűszerezd. Tedd hozzá a pirospaprikát és a snidlinget is. Egy kevés vízzel öntsd fel és főzd puhára. Tálaláskor tedd a főzelék tetejére.


10. Vegán karfiolpüré "répavirslivel"


1 nagy karfiol

6 db vékonyabb répa

Rizstej

2 db édesburgonya

1 db rizstejszín

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

2 ek kókusz olaj

Mosd meg és szedd apró rózsákra a karfiolt. Tedd fel a kókuszolajon párolni. Öntsd fel félig rizstejjel, félig vízzel és fűszerezd. Tedd bele a felkockázott édesburgonyát és főz puhára. Mikor kész botmixerrel turmixold össze és tedd bele a rizstejszínt. Rottyantsd össze, ha kell fűszerezd újra a szád íze szerint. A répát pucold meg és főzd félpuhára, majd kevés kókuszolajon piritsd meg. A fűszerekkel ízesítsd. Ha ügyes vagy "roppanós" marad.


11. Vegán kolbásszal töltött rizstekercs


Vegán paprikás kolbász

Rövid szemű rizs

1 ek petrezselyem

1 ek só

1 csipet bors

Fél kk ételízesítő

1 kk fokhagyma

Főzd meg az előmosott rizst jó puhára. Majd egy kis vajon a fűszerekkel párold össze, itt már láthatóan egy tapadós rizs állagot kapsz. Törd össze a kolbászt villával. A rizst sütőpapírra tedd és lapítsd ki egy kanállal vagy a kezeddel. Kanalazd a középre a kolbász darabokat szépen egyenletesen, majd tekerd össze a rizzsel úgy, hogy körbefogja a kolbászt. A két végét formázd meg, majd a tetejét kend olvasztott vegán margarinnal és tedd az előmelegített sütőbe 180 fokon 10-15 percre. Akár vegán tejfölbe reszelt vegán sajttal le is öntheted és úgy sütheted. Vágd szeletekre és tálalhatod. Csemege uborkával isteni.


12. Vegán krumplitócsni sajttal, tejföllel


5 db krumpli

2 db édesburgonya

Fele-fele rizsszliszt és zabliszt

1 kk só

1 csipet bors

Fél kk ételízesítő

12 ek petrezselyem

1 csipet majoranna

1 csipet oregano

Fél kk pirospaprika

1 kk fokhagyma

1 kk vöröshagyma

1 ek kókusz olaj

Pucold meg és reszeld le a krumplit, főzd félpuhára, majd csepegtesd jól le. Ehhez tegyél hozzá minden fűszert és a kókuszolajat. Jöhet a liszt felesben annyi, hogy gyúrható állagú legyen a massza. Vizes kézzel formázd lapos tallér alakúra és tedd a sütőpapírra egymás mellé. Kend meg a tetejét olvasztott vegán margarinnal, majd 180 fokon előmelegített sütőbe helyezd kb 40 percre.

Sok vegán sajttal és tejföllel isteni finom.


13. Vegán lecsó virslivel és rizzsel


15 db paprika

4 db húsos paradicsom

1 fej hagyma

1 csomag vegán virsli

2 csomag jázmin rizs

2 ek só

1 ek fokhagyma

1 csipet bors

1 csipet majoranna

1 csipet oregano

1 ek petrezselyem

2 ek kókusz olaj

Friss kenyér

Mosd meg és karikázd felj a paprikát majd kockázd fel a paradicsomot. A paradicsomot tedd turmixba és pürésítsd. A felkarikázott hagymát dinszteld a kókusz olajon és tedd hozzá a paprikát, majd a fűszereket, pirítsd össze. Tedd hozzá a paradicsompürét és főzd puhára. Vágd karikára a virslit és piritsd meg. Főzd ki a rizst, sós vízben. Tálaláskor tedd a tányérra a rizst,arra a lecsót majd a tetejére a sült virslit és ha szeretnéd, akár friss kenyérrel is tálalhatod.


14. Vegán paradicsomos spagetti, pirított kukoricával


1 cs spagetti tészta

1 üveg paradicsomlé

1 ek bazsalikom

Só ízlés szerint

Bors ízlés szerint

1 ek agavé szirup

1 kk fokhagyma

Fél doboz bonduelle kukorica

2 ek kókusz olaj


Tedd edénybe a paradicsomlét és melegítsd meg. Tedd bele a fűszereket és főzd össze. Főzd ki a tésztát és miután lecsöpögtetted, öntsd rá a szószt. Egy serpenyőbe kevés kókusz olajon pirítsd le a kukorica szemeket és tedd a tészta tetejére.


15. Vegán paradicsomos káposzta szója fasírttal, főtt krumplival


1 fej káposzta

1 liter paradicsomlé

2 ek vöröshagyma

1 ek só

1 kk ételízesítő

fél kk fokhagyma

1 ek agavé szirup

1 csomag szója granulátum

2 ek petrezselyem

1-2 csipet bors

5 szem krumpli

2 ek kókusz olaj

Zabliszt

Rizsliszt

Reszeld le a káposztát, mosd meg és csepegtesd le. Pirítsd át a vöröshagymát a kókuszolajon, majd tedd hozzá a reszelt káposztát, dinszteld egy kis ideig. Tegyél hozzá kis vizet, majd a sót, ételízesítőt, borsot, a fokhagymát és a paradicsomlét. Főzd puhára.

A szóját áztasd be kétszer annyi vízbe, majd 20 perc után szűrd le és jól nyomkodd ki. Tedd egy műanyag edénybe és tegyél hozzá fele-fele arányban annyi rizs és zablisztet, hogy gyúrható masszát kapjál. Fűszerezd fél kk sóval, 1 csipet borssal, 1 csipet pirospaprikával, 1 kk petrezselyemmel és fél kk fokhagymával. Gyúrd össze és nedves kézzel formázz belőle lapos fasírtokat. Kend be a tetejét kókuszolajjal. Tedd sütőpapírra és helyezd 40 percre a 180 fokra, az előmelegített sütőbe.

Pucold meg, majd vágd kockára a krumpli és főzd félpuhára, majd csöpögtesd le és egy kicsit pirítsd át kókusz olajon, kis petrezselyemmel a serpenyőben. Tálald a krumplit a paradicsomos káposztával és a fasírttal.

Mennyei ebéd!


16. Vegán paradicsomos töltött paprika főtt krumplival


8 db nagy fejű húsos paprika

1 liter paradicsomlé

1 csomag szója granulátum

5 szem krumpli

1 kk só

1 csipet bors

1 kk petrezselyem

Fél kk ételízesítő

1 kk bazsalikom

1 csipet pirospaprika

Vágd le a paprikák végét, majd jól mosd át, enyhén sózd őket.

Áztasd be a szójagranulátumot kétszer annyi vízbe húsz percre, majd csöpögtesd le és nyomkodd ki belőle a vizet. Tedd egy műanyag tálba, majd tedd hozzá a fűszereket és gyúrd össze.

Töltsd meg vele a paprikákat és 160 fokra tedd a sütőbe 40 percre.

Tedd az edénybe a paradicsomlét és fűszerezd. 1 kk só, 1 ek agavé szirup, 1 ek petrezselyem, 1 kk bazsalikom, 1 csipet bors, 1 csipet ételízesítő. Főzd össze.

Pucold meg a krumplit és vágd kockára, ( ha szeretnéd le is reszelheted, akkor főzd egészben a krumplit) majd főzd puhára.

A paprikát tedd tányérba, locsold le a paradicsomlével és tedd hozzá a főtt krumplit. Friss bazsalikommal tálalhatod. 


17. Vegán petrezselymes burgonya kukorica fasírttal, majonézes csemege uborkával


8 szem krumpli

1 doboz kukorica (bonduelle)

zabpehely liszt

rizsliszt

1 ek petrezselyem

1 kk só

1 csipet bors

1 kk fokhagyma

1 csipet pirospaprika

1 csipet ételízesítő

2 ek kókusz olaj

2 ek vegán majonéz

10 db csemege uborkat

Pucold meg a krumplit, kockázd mfel, majd főzd meg sós vízben félpuhára. Csepegtesd le és tedd serpenyőbe. Tegyél rá kókusz olajat, majd pirítsd egy kis petrezselyemmel.

Tedd műanyag tálba a kukoricát és tedd hozzá  a kukorica és a zab és rizslisztet fele-fele arányban, hogy gyúrható massza legyen belőle. Fűszerezd, majd gyúrd össze. Vizes kézzel formázz belőle lapos fasírtot és tedd a sütőpapírra. Kend be a tetejét kókusz olajjal és helyezd a 180 fokra előmelegített sütőbe, kb 40 percre.

Kockázd fel az uborkát és tedd rá a vegán majonézt, egy csipet petrezselyemmel.


18. Vegán quinoa saláta magvakkal, aszalványokkal


1 cs quinoa

2 ek napraforgó mag

2 ek tökmag

2 ek tört dióbél

1 ek áfonya mazsola

1 csipet só

Fél kk fokhagyma

1 csipet bors

1 kk petrezselyem

1 kk bazsalikom

1 csomag saláta mix


Mosd meg a quinoát és csepegtesd le. Pirítsd át egy kis kókusz olajon, majd öntsd fel kétszer annyi vízzel.

Pl: 2 bögre quinoa-4 bögre víz.

Kevés sóval, fedő alatt, lassú tűzön főzd puhára. Mikor elfogyott a víz, hagyd rajta a fedőt.

Tedd műanyag edénybe a saláta mixet, majd tegyél hozzá minden hozzávalót, keverd össze, tedd hozzá a quinoát is. .

Hagyd állni, míg összeérnek az ízek.


19. Vegán rakott kelkáposzta


1 fej kelkáposzta

2 tasak rizs

1 zacskó szójagranulátum

1 kk só

1 csipet kömény

1 ek petrezselyem

Fél kk ételízesítő

1 csipet bors

Vágd ki a káposzta torzsát, majd szeleteld fel. Tedd forró sós vízbe és főzd félpuhára, majd csepegtesd le és egy kis kókusz olajon egy csipet köménnyel és petrezselyemmel pirítsd meg.

Főzd meg a rizst, mikor kész, tegyél bele egy kanál vegán margarint, egy kis petrezselymet és keverd össze.

Áztasd be a szójagranulátumot, majd húsz perc múlva csepegtesd le és jól nyomkodd ki. Tegyél serpenyőbe egy ek kókuszolajat, egy ek vöröshagymát, majd pirítsd össze. Tedd rá a szóját és forgasd össze, majd fűszerezd fél kk sóval, egy csipet borssal, egy kis fokhagymával.

Vedd elő a jénait és tegyél alulra egy réteg káposztát, majd a rizst, utána a szóját és megint a káposztát. (ha szeretnéd vegán reszelt sajtot is tehetsz közé) Tedd be az előre melegített 180 fokos sütőbe és kb negyven perc alatt süsd készre. Vegán tejföllel, kovászos uborkával isteni.


20. Vegán gombapörkölt zöldségmártással, zsemlegombóccal


1 tálca gomba

1 zacskó zöldség mix (fehér és sárgarépa)

1 kanál mustár

1 rizstejszín

bors

petrezselyem

fokhagyma

vöröshagyma

1 ek kókuszolaj, vagy olívaolaj (készítheted olajmentesen is)

Tegnapi kenyér (vágd kockára és pirítsd meg a sütőben)

rizsliszt

gluténmentes zabliszt

Pucold meg a gombát, mosd meg, majd kockázd fel. Tegyél fel egy serpenyőbe kevés kókuszolajat, vagy olívaolajat és piríts meg 2 ek apróra vágott vöröshagymát. Tegyél bele 1 kk fokhagymát és 1 kk petrezselymet, majd tedd hozzá a gombát. 1 ek só, egy csipet bors és egy csipet pirospaprika is mehet bele. Tegyél hozzá egy kis vizet és főzd puhára. Tedd hozzá a rizstejszín felét, majd főzd össze.

Tedd fel főni a zöldség mixet, majd mikor megpuhult, szűrd le. Tedd a turmixba, tedd bele a másik fél doboz rizstejszínt, egy csipet sót, egy csipet petrezselymet, egy kk mustárt és mixeld össze.

Egy műanyag tálba áztasd be az elkészült kenyérkockákat, de csak egy kis időre, majd nyomkodd ki és tedd egy másik tálba. Tegyél hozzá egy csipet fokhagymát, borsot, szárított zöldség mixet, egy kis petrezselymet és gyúrd össze. Majd tegyél hozzá annyi rizslisztet és zablisztet fele-fele arányban, hogy jól gyúrható, sűrű masszát kapjál. Vegyél elő folpakkot és tedd bele, formázd henger alakúra és tedd bő forró vízbe kb fél órára. Majd vedd ki, várd meg míg kihűl és szeleteld fel.

Tálald a gombát a zöldségmártással és a szeletelt zsemlegombóccal.


21. Vegán serpenyőben sült édesburgonya,

céklával, brokkolival és pirított tofuval


5 db édesburgonya

3 szelet sütőtök felkockázva

1 nagy fej cékla

1 kis fej brokkoli

1 doboz tofu

Bors

Petrezselyem

Olivaolaj

Vöröshagyma

Fokhagyma

Metélőhagyma

Vedd elő a sütőtálcát és tegyél rá sütőpapírt. Kockázd fel a zöldségeket, szedd rózsákra a brokkolit és tedd rá. Tedd hozzá a felkarikázott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát és fűszerezd meg. Tedd a sütőbe és 180 fokon süsd készre kb 30-40 perc alatt. Mikor kivetted, tegyél rá friss petrezselymet és egy kis metélőhagymát.

Nyomkodd ki a tofut és kockázd fel, majd pirítsd le a serpenyőben egy kis sóval, borssal, fokhagymával és petrezselyemmel.

Akár rá is szórhatod a zöldségekre, vagy tálalhatod mellé, ahogy jólesik.


22. Vegán petrezselymes burgonya brokkoli pogácsával és joghurtos céklasalátával


3 db burgonya

3 db édesburgonya

1 csipet só

1 csipet bors

Egy csipet petrezselyem

1 ek vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma


Brokkoli pogácsa


1 kis fej brokkoli

2 db répa

Fél kk só

Egy csipet bors

Fél gerezd fokhagyma

1 ek vöröshagyma

1 ek petrezselyem

Zabliszt

Rizsliszt

Kevés olivaolaj


Céklasaláta


2 kisebb fej cékla

1 marék madársaláta

Olíva olaj

Fél vega krém

Kevés rizstej

1 csipet bors

1 csipet só

1 kk petrezselyem

Fél kk fokhagyma

Főzd meg a kockára vágott burgonyát. Pirítsd meg a vöröshagymát, tedd hozzá a fokhagymát, majd a főtt burgonyát és a fűszereket. Pirítsd jól össze. 

Szedd rózsákra a brokkoli, majd főzd puhára. Hűtsd le hideg folyó vízben majd csepegtesd le és tedd egy műanyag tálba. Ehhez tegyél hozzá minden fűszert és a kókusz olajat, majd a zab és rizslisztet fele-fele arányban úgy, hogy gyúrható állagú masszát kapjál. Vizes kézzel formázd lapos tallér alakúra és tedd a sütőpapírra egymás mellé. Kend meg a tetejét olvasztott vegán margarinnal, vagy olívaolajjal, majd 180 fokon előmelegített sütőbe helyezd kb 40 percre.

Pucold meg a céklát és vágd apró kockákra. Tegyél hozzá vegán majonézet és sok petrezselymet. 

Tálald a krumpli a fasírttal és a céklasalátával.


23. Vegán rántott karfiol szárny, tzatzikivel


1 fej karfiol

1 bögre rizsliszt

1 csicseriborsó leve habosítva (vagy rizstejszín)

1 gluténmentes zsemlemorzsa

1 kígyó uborka

1 vegan tejföl

1 csipet só

1 csipet bors

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

1 dl almaecet

Szedd rózsákra a karfiolt és mosd meg, majd enyhén sózd meg. Vegyél elő három tányért és tedd bele az egyikbe a rizslisztet, a másikba a csicseriborsó konzerv felvert levét, a harmadikba pedig a gluténmentes panírmorzsát, majd panírozd be a karfiol rózsákat. Fújd be olajjal.  Kapcsold be a sütőt (160 fok légkeverés), tegyél a sütőlapra sütőpapírt és helyezd a rózsákat egymás mellé. Süsd ki a karfiolt. Kb 30 perc.

Mosd meg az uborkát, hámozd meg, majd szeleteld apró vékony csíkokra. Sózd meg, hagyd állni 20 percet, majd öblítsd le és nyomkodd ki.  Tedd bele egy tál vízbe, hogy ellepje az uborkát és öntsd rá az almaecetet.

Tedd a vegán tejfölt egy tálba és tedd bele a fokhagymát a sót és a petrezselymet. Nyokodd ki az uborkát és helyezd a tejfölbe, keverd össze és hagyd állni a hűtőben.

Tálad a kisült karfiol mellé.


24. Vegán sült rizs


1 evőkanál kókuszolaj

1 ek vöröshagyma

2 bögre fagyasztott borsó és répa keveréke

1 kk fokhagyma

1-2 csipet só

1 csipet bors

2 zacskó rizs

3 szál póréhagyma vagy újhagyma

0,5 dl szójaszósz

1 kanál vegán tejföl

A kókuszolajon párold meg a vöröshagymát. Tedd hozzá a rizst és pirítsd meg. Tedd bele a zöldséget a fűszereket, a szójaszószt és a póréhagymát, egy kicsit dinszteld össze, majd engedd fel kevés vízzel. Fedő alatt párold addig, amíg a víz el nem fő és a rizs meg nem puhul.

Vegán tejföllel a tetején tálalhatod.


25. Vegán burgonyás zöldségtál


5 db burgonya

Fél bögre kukorica

6 db kelbimbó

Só, bors ízlés szerint

1 zacskó tofu

1 bögre mandulatej (édesítetlen)

Fél zacskó vegán sajtreszelék

1 ek petrezselyem

1 kk fokhagyma

1 kk póréhagyma


Pucold meg és kockázd fel a burgonyát. Tedd bele a serpenyőbe, tedd mellé a kukoricát és kelbimbót. Kevés olívaolajjal locsold meg. Sózd, borsozd és ízesítsd még egy kis fokhagymával. Kevés vizet önts rá, majd tedd rá a fedőt és lassú tűzön párold.

Egy másik serpenyőben pirítsd meg a kinyomkodott, kockára vágott tofut,(hagymaágyon sokkal finomabb) kevés olívaolajon, vagy kókuszzsíron. Tegyél rá sót, borsot, fokhagymát, petrezselymet.

Öntsd bele egy kis edénybe a mandulatejet és a sajtot, majd forrald fel, amíg el nem olvad a sajtreszelék. Egy kis póréhagymával ízesítheted.

Mikor mindezeket beleteszed egy tálba, a sajtszósszal öntsd le és szórd meg egy kevés barna lenmaggal.


26. Vegán makaróni saláta


1 zacskó spagetti tészta

1 ek vöröshagyma27. 

1 kk fokhagyma

1 kk petrezselyem

Fél piros kaliforniai paprika

1 db répa

1 db avokádó

1 ek citromlé

1 ek olivaolaj

Só, bors ízlés szerint

Főzd ki a tésztát az útmutatás szerint. Tedd a serpenyőbe a hagymát, fokhagymát, a feldarabolt répát, kaliforniai paprikát és egy picit pirítsd össze.

Tedd a mixerbe a felkockázott avokádót egy csepp citromlével, egy pici olivaolajjal, sóval, borssal, majd majd a leszűrt tésztát keverd össze a zöldségekkel és a szósszal.


27. Vegán Pad Thai


1 zacskó rizstészta

1 fej brokkoli

2 db répa

1 zöldhagyma

4 ek szójaszósz

2 ek citromlé

3 ek mogyoróval

2 ek juharszirup

1 kk friss reszelt gyömbér

Olívaolaj

Kevés szójababcsíra

Friss koriander

1 marék mogyoró


Főzd ki a rizstésztát az útmutatás szerint.

Párold meg a brokkolit, majd serpenyőben egy kis olivaolajon pirítsd meg a répával, a zöldhagymával és a szójababcsírával.

Aprítsd össze a mogyorót és a kevés koriandert, majd tegyük ezt is a zöldségekhez.

A szószhoz keverjük össze a felkarikázott zöldhagymát a szójaszósszal együtt. Adjuk hozzá a citrom levét, a mogyoróvajat, a juharszirupot és a gyömbért. (ha kell egy kis vizet is adhatsz hozzá)

A rizstésztára tegyük a zöldségeket, majd a szószt és keverjük össze.


28. Vegán terijaki tofu


2 bögre fagyasztott zöldbab

2 bögre quinoa

1 zacskó kemény tofu

2 tk szezámmagolaj, vagy olivaolaj

3 ek szójaszósz

1 ek friss reszelt gyömbér

1 ek juharszirup

1 ek rizsecet, vagy almaecet

Kevés víz

1 kk fokhagyma

1 kk petrezselyem

1 zöldhagyma

Só, bors ízlés szerint


Készítsd el a quinoát az útmutatás szerint.

A kinyomkodott tofut kockázd fel, mart pirítsd le (hagymaágyon finomabb)egy kis olívaolajon a serpenyőben. Tehetsz hozzá egy kis sót, borsot, petrezselymet, fokhagymát.

Keverd össze a szójaszószt egy kis szezámmagolajjal, tedd hozzá a gyömbért, a juharszirupot a fokhagymát és az ecetet. Ha az állaga miatt kellene, egy kis vizet még tehetsz hozzá.

Egy serpenyőben kevés olivaolajon pirítsd meg a zöldbabot, sóval, borssal, fokhagymával ízesítsd. Tedd hozzá a tofut és a szószt, majd rottyantsd össze.

Tálald a quinoával.


29. Vegán borsófasírt, mártogatóssal


2 bögre fagyaszott borsó

1 ek vöröshagyma

1 kk fokhagyma

1 kk olivaolaj

1 kk friss bazsalikom

Só, bors ízlés szerint

Csicseriborsóliszt

Zabpehelyliszt

Sütőpor

Szójajogurt

Citromlé


Kapcsold be a sütőt 160 fokra (légkeverés)

Főzd meg a borsót enyhén sós vízben, majd csepegtesd le.

A hagymát és a fokhagymát kevés petrezselyemmel egy kis olivaolajon pirítsuk meg.

Tedd a mixerbe a zöldborsót a dinsztelt hagymát, a bazsalikomot, kevés sót, borsot és pürésítsd össze.

Tedd a pürét egy edénybe és tegyél hozzá annyi csicserilisztet és zabpehelylisztet vegyesen, hogy vizes kézzel fasírtot tudj formázni belőle.

Helyezd a fasírtokat a sütőpapírral bélelt sütőlapra. Kend meg a tetejét olivaolajjal, majd helyezd a sütőbe. Kb 40 perc.

A mixerbe tedd a joghurtot, tegyél hozzá egy kis citromlevet, sót, borsot, fokhagymát és mixeld össze.

Mártogasd a szószba a fasírtot, imádni fogod.


30. Vegán avokádós csicseriborsó saláta


3 db avokádó

1 doboz csicseriborsó befőtt

Fél fej darabolt lilahagyma

Fél kk darabolt fokhagyma

1 kk petrezselyem

Só, bors ízlés szerint

1 kk bazsalikom

Olívaolaj

1 ek tört dió

1 ek tört mandula

1 ek natur napraforgó

1 ek aszalt áfonya


Vágd ketté az avokádót, szedd ki a magot, majd egy kanál segítségével vedd ki az avokádó húsát, majd kockázd fel. Szűrd le a csicseriborsó levét (el lehet tenni, hiszen felhasználható lásd a receptek között) és tedd hozzá az avokádóhoz. Minden fűszert és magot tegyél a tálba és keverd össze. Hagyd állni legalább egy órát, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalhatod.


31. Vegán tejfölös lencsefőzelék, pirított füstölt csicseriborsóval


3 bögre lencse

3 db babérlevél

3 db krumpli

1 kk só

Fél kk ételízesítő

1 csipet bors

1 csipet paprika

1 csipet füstölt paprika

1 csipet majoranna

1 db rizstejszín

Kevés kókuszolaj

2 ek hagyma

1 ek petrezselyem

1 kk mustár

1 konzerv csicseriborsó

1 csipet füstölt paprika őrlemény


Az előző este beáztatott lencsét csepegtesd le. Tedd fel a hagymát az olajon párolni és tedd bele a lencsét. Tedd hozzá a fűszereket és a kockára vágott krumplit, majd dinszteld meg. Öntsd fel vízzel és főzd puhára. Vegyél ki egy bögre lencsét egy kis lével, majd a rizstejszínnel és a puhára főzött krumplival turmixold össze. Öntsd rá a főzelékre és rottyantsd össze. Fűszerezd még egyszer a szád íze szerint.

Vedd elő a serpenyőt és pirítsd meg kevés olívaolajon a megmosott, lecsepegtetett csicseriborsót. Fűszerezd sóval, borssal, fokhagymával, kevés petrezselyemmel és egy kis füstölt paprika őrleménnyel.

Tálaláskor tedd a csicseriborsót a lencse tetejére,

Pirított kenyérrel isteni.


32. Vegán párolt gomba csicseri pürével


1 doboz gomba

Kevés olíva olaj

Só, bors ízlés szerint

1 ek petrezselyem

1 kk fokhagyma

1 konzerv csicseriborsó

3 szem krumpli

1 dl magtej

Párold meg a megmosott megpucolt gombát kevés olívaolajon. Tegyél rá sót, borsot, fokhagymát és egy kis petrezselymet ízlés szerint.

Mosd meg a csicseriborsót, tedd a turmixba. (ez alatt tedd fel a megpucolt, kis kockára vágott krumplit sós vízben főzni) Tegyél hozzá egy ki magtejet, sót, borsot, fokhagymát és mixeld össze.

Ezt a sűrű csicseri pürét tedd rá a megfőtt krumpli kockára és keverd össze. Tegyél hozzá egy kis petrezselymet, a gombával tálald.


33. Vegán cukkini rizottó


2 db cukkini

2 db répa

2 zacskó barna rizs

Só, bors ízlés szerint

Fél kk curry

1 ek petrezselyem

1 kk fokhagyma

Kevés olíva olaj

Cékla

Pucold meg, mosd meg a cukkinit. Vágd kockára és tedd a serpenyőbe. Tedd ugyanezt a répával. Tegyél rá kevés olíva olajat, sót, borsot, fokhagymát, majd párold meg. Főzd ki a rizst a, a dobozon lévő utasítás szerint, majd tedd a cukkinihez, tegyél bele 1 dl magtejet és párold össze.

Tegyél céklát egy kis tálba, kevés petrezselyemmel és egy kevés olíva olajjal egy csipet sóval.

Tálad a cukkini rizottó mellé.


34. Vegán burgonyasaláta sült karfiolmorzsával


6 db burgonya

Vega majonéz

Fokhagyma

Só, bors

Petrezselyem

Fagyasztott hagyma mix

1 fej karfiol

Kevés olívaolaj

A karfiolt szedd rózsákra, mosd meg, majd tedd az aprítóba és aprítsd fel. A burgonyát mosd meg és vágd karikára. Főzd meg sós vízben, majd csepegtesd le. Tegyél hozzá majonézt, 2 ek hagyma mixet, sóval, borssal ízesítsd. Tegyél hozzá egy kevés fokhagymát, petrezselymet, locsold meg egy kis olíva olajjal. Hagyd állni, hogy összeérjenek az ízek.

A felaprított karfiolt tedd a serpenyőbe és kevés olívaolajon pirítsd meg. Sóval, borssal ízesítsd.

Szórd a burgonyasaláta tetejére és eheted is.


35. Vegán bulgur répapörkölttel


2 bögre bulgur

4 db répa

1 ek vega krém

Só, bors ízlés szerint

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

Vega sajt olvasztható

Csemege uborka

Vega majonéz


Főzd ki a bulgurt a csomagoláson lévő utasítások szerint.

Pucold meg és vágd apró kockákra a répát. Tedd a serpenyőre és kevés olívaolajon kezd el párolni. Tedd hozzá a fűszereket. Mikor megpuhult, tedd hozzá az egy ek vega krémet és egy kevés vega sajtot.

A csemege uborkát kockázd fel, tegyél hozzá egy ek vega majonézt egy kis petrezselymet és egy kevés olíva olajat.

Tálald őket egymás mellett, jó étvágyat.


36. Vegán sült gombaszeletek lilahagymával, kuszkusszal és tahini szósszal


1 tálca szeletelt gomba

1 ek lila hagyma

1 ek szezám mag

Kevés olíva olaj

2 db répa

1 marék brokkoli csíra

1 ek tökmag

1 ek citromlé

Szárított zöldség (lucullus


Mosd meg a gombát. Pucold meg és kockázd fel a répát és a lila hagymát. Kevés olajon kezd el párolni őket. Tegyél hozzá sót, borsot, petrezselymet ízlés szerint. Egy kis fokhagymát préselj hozzá.

Tegyél hozzá egy ek szárított zöldséget és egy kis borsot, ha szeretnéd a tűzről levéve egy csipetnyi pirospaprikával is megszórhatod.

A kuszkuszt készítsd el a leírás szerint. Ha elkészült, tegyél rá egy kis szárított zöldséget és egy kis petrezselymet.

A tahini szószhoz pirítsd meg a szezámmagot serpenyőben aranybarnára, majd daráld le. Tegyél hozzá sót, borsot, fokhagymát egy kis olíva olajat, egy csepp citromot egy kis vizet és mixeld össze. Most egy kicsit folyékonyabbra készítsd el, ne pürészerűre, mintha mártogatós lenne.

A gombára tegyél egy kevés brokkoli csírát, pár szem tökmagot, majd locsold meg egy kis tahinivel. A kuszkuszra tálald. 


37. Vegán csőben sült Strata


1 fej arfiol

1 db cukkini

1 kisebb padlizsán

1 fej édesburgonya

1 fej szeletelt hagyma

Vegán olvasztható sajt

1 bögre csicseriborsó

1 rizstejszín

Magtej

Só, bors

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

Olíva olaj

Szikkadt kenyér, zsemle, vagy ami megmaradt tegnapról felkockázva, esetleg lepirítva. 

A karfiolt mosd meg szedd rózsákra, a cukkinit, padlizsánt, édesburgonyát és a hagymát pucold meg és szeleteld fel.

A megmaradt kenyeret kockázd fel és kevés fokhagymás olíva olajon pirítsd meg.

Tedd a jénaiba az összes zöldséget, majd szórd rá a kenyérkockákat. Sózd, borsozd ízlés szerint.

A csicseri borsót mosd meg, majd a rizstejszínnel, sóval, borssal mixeld össze, majd öntsd az egész tetejére.

Szórd meg a reszelt olvasztható sajttal, jó bőven, majd fedővel tedd a sütőbe. (Kb 16-180 fok légkeverés)40 perc után vedd le a fedőt és pirítsd le a sajt tetejét.

Csemegeuborkával, vagy a kedvenc salátáddal tálald. 


38. Vegán superfood saláta pirított bulgurral


1 zacskó somagolt vegyes saláta

1 marék tökmag

1 marék napraforgó

1 marék aszalt áfonya

Vegán sajt

1 doboz kukorica

1 db uborka

6 db koktélparadicsom

Aszalt paradicsom

2 bögre főtt ulgur

1 db avokádó

Magtej


A salátát a magokkal, aszalványokkal keverd össze.

Pucold meg, kockázd fel az egész zöldségeket, majd a sajtot, tedd a salátára, majd  tedd hozzá a kukoricát.

Locsold meg egy kis olajjal, sózd, borsozd, tegyél hozzá petrezselymet.

Készítsd el az utasítás szerinta bulgurt úgy, hogy főzés előtt kevés olajon pirítsd meg, majd tedd a salátára.

Tedd az avokádót a mixerbe, tegyél bele egy csepp olívaolajat egy kevés magtejet, sót, borsot, fokhagymát, majd mixeld össze. (folyékonyra) Öntsd a salátára és jól keverd össze.

Pirítossal, vagy fokhagymás pizzaszelettel tálald. 


39. Vegán babsaláta, sült ropogóssal, tökfasírttal


Csomagolt zöldség mix

1 doboz konzerv paradicsomos fehérbab

1 cs mirelit francia zöldség mix

1 kis csomag mirelit tök

1 kk kapor

Zabpehely

Zsemlemorzsa

Olíva olaj

1 ek vöröshagyma

1 ek rizstejszín

A csomagolt zöldség mixet tedd egy tálba. Tegyél hozzá kevés sót, borsot és egy kis olíva olajat.

Tedd a  fehérbabot kevés olajon megpirított hagymára. Sózd, borsozd, tegyél hozzá fokhagymát kevés pirospaprikát, sok petrezselymet és egy ek rizstejszínt. 

A tököt kiolvasztom, lecsepegtetem, kinyomkodom. Teszek hozzá sót, borsot, fokhagymát, egy kicsit pihentetem. Majd ha kell még egyszer jól kinyomkodom és teszek hozzá zabpelyhet, egy kis zsemlemorzsát, kaprot és vizes kézzel tallérokat formázok belőle. Sütőpapírra teszem, kevés olvasztott kókuszzsírral vagy olíva olajjal a tetejét megkenem és a sütőbe teszem. (kb 30- 40 perc 180 fok légkeverés)

A salátára teszem a kihült babot, mellé a finom tökfasírtot.


40. Vegán sült gombaszeletek, édesburgonyával, fekete lencsével, napraforgó szósszal


1 tálca szeletelt gomba

3 db édesburgonya

1 bögre beluga lencse

1 bögre natur hántolt napraforgó

1 fej hagyma

Só, bors

1 ek fokhagyma

1 ek petrezselyem

Olíva olaj

Mosd meg a gombát. Vágd szeletekre a vöröshagymát, majd mindkettőt kevés olajon párold meg. Tegyél hozzá sót, borsot, kevés fokhagymát, petrezselymet.

Főzd meg a beluga lencsét, majd csepegtesd le. Mikor kihűlt, tegyél hozzá kevés olíva olajat, sót, borsot, petrezselymet.

A napraforgót előzőleg áztasd be, majd tedd a mixerbe, tegyél hozzá kevés magtejet, sót, borsot, pár csepp citromlét és mixeld össze.

Az édesburgonyát vágd csíkokra és pirítsd meg egy kis olajon, kevés sóval, borssal, fokhagymával.

Tálaláskor a gombaszeletekre öntsd a napraforgó szószt, tedd mellé a lencsét és a finom sült édesburgonyát.


41. Vegán pirított csicseriborsó, zöldséges tökpürével


2 konzerv csicseriborsó

1 zacskó mirelit tök

rizstej

3 db krumpli

1 db rizstejszín

 1 ek kapor

2 ek szárított zöldség

só, bors ízlés szerint

1 ek petrezselyem

olíva olaj

1 ek kockázott hagyma

2 kk darabolt fokhagyma

Tedd fel a vöröshagymát kevés olíva olajon és dinszteld meg. Tedd bele a megmosott csicseriborsót. Tegyél hozzá egy kk fokhagymát, 1 kk petrezselymet, 1 kk szárított zöldséget, sót, borsot ízlés szerint. Pirítsd meg. 

A tököt tedd fel kevés rizstejben olvadni. Tedd bele a felkockázott krumplit, majd fűszerezd 1 kk fokhagymával, sóval, borssal ízlés szerint. Tedd hozzá a csomagban található kaprot. Főzd puhára. Botmixerrel pürésítsd, tedd hozzá a rizstejszínt és főzd össze. Kevés szárított zöldséggel ízesítsd. 

Tálaláskor tedd a csicseriborsó mellé, kevés vegán tejföllel isteni. 


42. Vegán pirított zöldséges rizs, mogyoróval


2 zacskó barna rizs

1 zacskó indiai zöldség mix

2 ek pirított, sós mogyoró

1 db kókusztejszín

1 kk curry

só, bors

olíva olaj

Főzd ki a rizst, tedd félre, jól csörögtesd le. A zöldséget kevés olíva olajon pirítsd meg, tedd bele a fűszereket, majd tedd hózzá a kókusztejszínt. A rizst egy serpenyőben kevés olíva olajon pirítsd meg., majd tedd a zöldséghez és forgasd át, majd fűszerezd újra a szád íze szerint. Tedd hozzá a mogyorót és már tálalhatod is. 


43. Vegán vadas sváb zsemlegombóccal, sült édesburgonyával

41 dbfehérrépa

6 dbsárgarépa

 ek mustár

fél doboz rizstejszín

 6 db édesburgonya

rizsliszt

zabliszt

1 bögre pirított kenyérkocka

1 ek petrezselyem

só, bors ízlés szerint

1 gerezd fokhagyma

1 ek szárított zöldségek

Tedd fel főzni a felkockázott sárga és fehérrépát. Tegyél hozzá sót, szárított zöldséget. Mikor puhára főtt, turmixold össze, majd tedd hozzá a rizstejszínt, borsot és egy kevés mustárt, keverd meg és kész is. 

Pucold meg, kockázd fel a krumplit és főzd puhára. A kenyeret is kockázd fel, fújd be olíva olajjal, majd sütőben pirítsd meg. 

Tedd egy tálba a rizslisztet a zabliszttel fele-fele arányban, tedd hozzá a főtt krumplit és a pirított kenyérkockát. Sózd, borsozd, tegyél bele fokhagymát és petrezselymet, majd jól gyúrd össze. Olyan állagú legyen, hogy tudd formázni. 

Vegyél elő folpackot és vágj belőle egy darabot, majd tegyél bele egy nagy gombócnyit a tésztából. Csomagold be, majd formázd téglalap alakúra. (több adag is lesz belőle)

Forralj vizet és tedd bele a csomagokat, majd kb 30 perc alatt főzd meg. Vedd ki és ha kihült, vedd le róla a csomagolást és szeleteld fel. 

Pucold meg és karikázd fel az édesburgonyát, majd kevés olajon süsd meg őket. Sózd, borsozd, majd szórd meg szárított zöldségekkel, görög fűszerrel. 

Tálaláskor tedd a felszeletelt "gombócokat" a tányérra, tedd hozzá a sült édesburgonyát és öntsd rá a vadas szószt. 


44. Vegán salátatál, áfonyás  pirítóssal

madársaláta

rukkola

káposzta mix

zöldség mix (répa, cékla stb)

tökmag

olíva bogyó

koktél paradicsom

uborka

paprika

olíva olaj

nagy fejű paradicsom

bors 

bazsalikom

áfonyás kenyér (bármilyen pirítóssal helyettesíthető)

Tedd egy tálba a zacskós zöldségeket, majd kockázd/szeleteld fel az uborkát, koktél paradicsomot, paprikát és tedd a salátához. Tedd hozzá a tökmagot és az olíva bogyót. A nagyfejű paradicsomot turmixold le, tegyél bele olíva olajat, sót, borsot és bazsalikomot, turmixold össze mégegyszer. Ez lesz az öntet. 

Áfonyás kenyér:

330 g liszt (abc's natural food kenyérliszt gm)

40 g olíva olaj

9 g szárított élesztő

1 kk nyírfacukor

260 g víz

1 marék aszalt áfonya

Tedd egy tálba a lisztet. Tedd hozzá az áfonyát és az olajat. Az élesztőt és a cukrot tedd egy pohárba. Mérd ki a vizet, egy keveset önts az élesztőre a többit a liszthez. Keverd jól össze az élesztőt, majd az egészet öntsd a liszthez. Gyúrd, dagaszd, formázz belőle kenyeret, majd pihentesd 50 percet. 

Utána 50 perc alatt süsd készre 200 fokon a sütőben. 

Ha kihűlt szeleteld fel és pirítsd le egy kevés olíva olajon a szeleteket. Tálald a salátához. Tálaláskor a  salátát a paradicsomos öntettel ízesítsd. 


45. Vegán ízesített, gluténmentes friss kenyér

330 g liszt (Aby's natural food kenyérliszt gm)

40 g olíva olaj

9 g szárított élesztő

1 kk nyírfacukor

260 g víz

1 marék

 Választható: aszalt áfonya, chia mag, tökmag, napraforgó, pirított hagyma, fokhagyma, dió, aszalt narancskocka, aszalt(vagy szárított) paradicsom, burgonya chipsz...

Tedd egy tálba a lisztet. Tedd hozzá az ízt, amit választottál és az olajat. Az élesztőt és a cukrot tedd egy pohárba. Mérd ki a vizet, egy keveset önts az élesztőre a többit a liszthez. Keverd jól össze az élesztőt, majd az egészet öntsd a liszthez. Gyúrd, dagaszd, formázz belőle kenyeret, majd pihentesd 50 percet.

Utána 50 perc alatt süsd készre 200 fokon a sütőben. 

Tedd rácsra és várd meg míg kihül.