29.nap

2022.11.21

Reggeli 10:00

Padlizsánkrémes bagel


  • 3 db padlizsán
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 2 ek majonéz
  • 1 fej aprított lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db bagel

Elkészítés:

A padlizsánokat mosd meg, szurkáld be, 170 fokon előmelegített sütőben egy óra alatt süsd készre. Kapard ki a belsejét és tedd a turmixba. Add hozzá a sót, borsot, fokhagymát, majonézt és a lilahagymát, majd turmixold krémesre. 

A bagelt vágd félbe, kend meg bőven a padlizsánkrémmel. Szórd meg szezámmal, kevés csírával és tálalhatod is. 


Ebéd leves 12:00

Almás sárgarépa krémleves


  • 5 db alma
  • 10 db répa
  • 3 db burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 cs őrölt kömény
  • 1 cs őrölt szerecsendió
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 2 bögre natur kesu
  • 2 ek olíva olaj
  • 1 marék répa csipsz
  • 1 ek fenyőmag

Elkészítés:

Az almát pucold meg, vágd fel, tisztísd meg a csutkájától és tedd sütőpapírral bélelt tálcára. Süsd meg 180 fokon kb 30 perc alatt.  A répát és a burgonyát pucold meg, vágd fel és tedd az edénybe. Kevés olajat tegyél rá, majd jöhet a fokhagyma, a natur kesu és a fűszerek. Keverd össze, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor megpuhult tedd bele az almát, turmixold össze, fenyőmaggal és répa csipszel tálalhatod.


Ebéd főétel 12:00

Buddha tál


  • 5 db gomba
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 cs szárított zöldség
  • kevés petrezselyem
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 főtt kukorica
  • 1 cs pepperoni
  • 1 zacskó (gyors) vadrizs
  • 1 bögre zöldség mix
  • 2 db húspogácsa
  • 1 marék borsócsíra
  • 2-3 ek csicseri liszt
  • 1 dl csicseri konzerv leve
  • 1 bögre zsemlemorzsa

Elkészítés:

Gomba: a gombát pucold meg, vágd apróra, tegyél hozzá egy préselt gerezd fokhagymát, majd kevés olíva olajon pirítsd meg (hogy a leve elpárologjon) sózd, borsozd, tedd bele a petrezselymet és a szárított zöldséget. 

Kukorica: a főtt kukoricát karikázd fel és serpenyőben kevés olajon pirítsd meg. Sózd és ha szereted, szórd meg egy kis pepperonival. 

Rizs: főzd ki a vadrizst bő sós vízben (én Unce Beans csomagoltat vettem)

Hagymakarika: pucold meg a hagymát, karikázd fel. A csicseri lisztet a csicseri konzerv levében (vagy vízben) keverd el. Tegyél bele egy csipet sót és egy csipet pirospaprikát, forgasd bele a hagymakarikákat, majd a zsemlemorzsába és sütőben (vagy bő olajban) süsd ki. 

Párolt zöldség: sós gőz fölött párold meg a zöldséget. Mikor kész, sózd és locsolj rá egy kevés lenmag olajat. 

Húspogácsa: én most készen vettem a húspogácsát, nézzétek el nekem. Serpenyőben kisütöttem mindkét oldalát és tálaltam az összes többi finomsággal, meg persze egy kis borsócsírával. 


Vacsora 18:00

Saláta kehely puffasztott quinoával


  • 1 saláta
  • 1 ek lenmagolaj
  • fél citrom
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 3 db cseresznye paradicsom
  • fél uborka
  • 1 db paprika
  • 1 db lilahagyma
  • 1 ek aszalt áfonya
  • 1 ek natur napraforgó
  • 1 ek chiamag
  • 1 ek puffasztott quinoa

Elkészítés:

Fejtsd le a saláta leveleket. Figyelj, hogy megmaradjon a kehely formája. A többi zöldséget vágd apróra, tedd bele az aszalványokat a puffasztott quinoát és a magokat. Öntsd rá a lenmagolajat, sózd, borsozd, nyomd rá a citrom levét, keverd össze és kanalazd a saláta levelébe. 



Tippek!

Puffasztott quinoa házilag:

Mosd meg a quinoát, szűrd le, majd tedd sütőpapírral bélelt tálcára és jól egyengesd el. 180 fokon kb 20 perc alatt szárítsd meg. 

Tedd mély serpenyőbe vagy wokba a kókuszzsírt, olvaszd fel, tedd bele a quinoát, majd fedd le és mint a kukoricát, pattogtasd ki. Vigyázz le ne égjen. 


Tudtad?

A quinoa magas rosttartalma miatt támogatja a vércukorszint megfelelő szinten tartását, és segíti az emésztést. A quinoa gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kalcium, vas, kálium, foszfor és cink, továbbá kiváló forrása a B1, B2 és E-vitaminnak, valamint az A-vitamin előanyagának, a béta-karotinnak.


Bevásárló lista:

  • padlizsán
  • majonéz
  • lilahagyma
  • bagel
  • alma
  • répa
  • burgonya
  • fokhagyma
  • őrölt kömény
  • őrölt szerecsendió
  • szárított zöldség
  • natur kesu
  • olíva olaj
  • répa csipsz
  • fenyőmag
  • gomba

  • bors
  • szárított zöldség
  • petrezselyem
  • olíva olaj
  • főtt kukorica
  • pepperoni
  • vadrizs
  • zöldség mixhúspogácsa
  • borsócsíra
  • saláta
  • lenmagolaj
  • citrom
  • koktél paradicsom
  • uborka
  • paprika
  • lilahagyma
  • aszalt áfonya
  • natur napraforgó
  • chiamag
  • puffasztott quinoa
  • csicseri liszt
  • csicseri konzerv
  • zsemlemorzsa