Vegán levesek

2020.11.17

Vegán levesek, ahogy mi szeretjük.

1. Nyers vegán almaleves fahéjjal


10-15 db alma

2 ek édesítő

Fahéj xilittel

1 liter víz

Pucold meg és vágd kis kockára az almákat. Tedd a turmixgépbe és pürésítsd össze. Tedd egy edénybe és tegyél hozzá vizet, ha szükséges egy kis édesítőt, majd egy kis fahéjat. Keverd össze és hagyd állni. Tálaláskor szórd meg xilites fahéjjal és már eheted is. 


2. Vegán "magyaros" gombaleves füstölt paprikával


1 doboz csiperke gomba

2 répa

1 gyökér

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek petrezselyem

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 kk pirospaprika

1 késhegynyi füstölt pirospaprika

2 liter víz

Tedd fel a vöröshagymát a fokhagymával párolni, tedd hozzá a petrezselymet. Öntsd bele a darabolt zöldségeket és tedd hozzá a fűszereket. Keverd össze, majd öntsd fel 2 liter vízzel.

Főzd puhára, ízesítsd még egyszer az adott fűszerekkel a szád íze szerint, ha szeretnéd levestésztával, sok friss petrezselyemmel tálalhatod.


3. Vegán "tejfölös" krumplileves répával


6-8 db krumpli

3 db répa

fél doboz rizstejszín

2 ek hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 kk pirospaprika

2 ek petrezselyem

1 csipet bors

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

2 liter víz

Tedd fel a hagymát és a fokhagymát párolni olajon. Tedd hozzá a petrezselymet és a fűszereket. Add hozzá az apróra vágott krumplit és répát, párold meg. Húzd fel vízzel és főzd jó puhára. Mikor megfőtt, tedd hozzá a rizstejszínt és rottyantsd össze. Ízlés szerint fűszerezd újból, tegyél hozzá friss petrezselymet és forrón tálalhatod.


4. Vegán bableves "tejföllel"


Fél kg vörösbab (előző este áztasd be) 

2 db répa

1 db gyökér

1 ek petrezselyem

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 kk pirospaprika

1 késhegynyi füstölt pirospaprika

1 csipet bors

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

2 ek darabolt hagyma

1 doboz rizstejszín

1 fej fokhagyma

Tedd fel a hagymát, fokhagymát kevés olajon párolni. 

Tegyél a hagymához minden ízesítőt még a petrezselymet is, majd tedd hozzá a darabolt répát, gyökeret, kicsit párold meg. Öntsd hozzá a babot, keverd meg és tegyél bele vizet.

Főzd össze, ha kell ízesítsd még egyszer a szád íze szerint. Tegyél hozzá egy doboz rizstejszínt és főzd össze.

Ha szeretnéd egy kis csicseriborsó tésztát főzhetsz bele. Tálaláskor szórd meg friss petrezselyemmel.


5. Vegán tejszínes gombakrémleves, sok petrezselyemmel


4 db krumpli

4 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 ek petrezselyem

1 doboz csiperke gomba

2 db sárgarépa

1 ek só

1 kk bors

1 kk ételízesítő

1 kk pirospaprika

1 liter rizstej

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

1 liter víz

Tedd fel a hagymát, fokhagymát kevés olajon párolni. Tedd hozzá az összes fűszert és keverd meg. Tedd bele a darabolt krumplit, répát, a gombát és párold pár percig, majd öntsd fel félig rizstejjel és félig vízzel, botmixerrel mixeld össze. Ízesítsd újból a szád íze szerint az adott fűszerekkel. Tálaláskor szórj a tetejére friss petrezselymet. 


6. Vegán brokkoli krémleves, burgonyával sűrítve


4 db burgonya

1 fej brokkoli

2 ek vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 csipet bors

2 ek petrezselyem

Kevés olaj vagy kókuszzsír

1 liter rizstej

1 liter víz

1 ek agavé szirup ha szereted kissé édesen

Szárított hagyma darabok

Tedd fel a hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet párolni. Tedd bele a kockára vágott krumplit és a darabolt brokkolit.

Tedd hozzá a fűszereket és párold egy kis ideig. Húzd fel fele-fele arányban a rizstejjel és a vízzel, majd főzd puhára, majd botmixerrel mixeld össze. Ízesítsd újból az adott fűszerekkel a szád íze szerint, majd egy csipetnyi szárított vöröshagymával tálald.


7. Vegán édesburgonya krémleves


4 db édesburgonya

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 liter rizstej

1 liter víz

1 ek só

1 csipet bors

2 ek petrezselyem

1 kk ételízesítő

Kevés növényi olaj

Tedd fel a vöröshagymát a fokhagymát a petrezselymet párolni növényi olajon. Tedd bele a felkockázott burgonyát a fűszerekkel és párold össze egy kis ideig, majd húzd fel fele-fele arányban a rizstejjel és vízzel, amíg a el nem lepi. Főzd puhára, majd turmixold össze. Fűszerezd újból a szád íze szerint az adott fűszerekkel, vega reszelt  sajttal tálalhatod.


8. Vegán fokhagyma krémleves édesburgonyával


4 kisebb édesburgonya

2-5 ek fokhagyma ( ha szereted az erősebb fokhagyma ízt )

2 ek darabolt vöröshagyma

1 kk petrezselyem

1 ek só

1 csipet bors

1 kk ételízesítő

1 kk agavé szirup

1 liter tej

Fél liter víz

Kevés növényi olaj

Tedd fel a hagymát és a fokhagymát olajon ( vagy kókusz zsíron) párolni, majd tedd hozzá a petrezselymet és egy kicsit pirítsd össze. Kockázd fel az édesburgonyát és tedd bele, pirítsd át azt is. Tegyél hozzá rizstejet és vizet, fele-fele arányban, majd mixeld össze. Ha kell ízesítsd még egy egyszer, a szád íze szerint.


9. Vegán hideg gyümölcsleves


2 liter magtej

1 csomag fagyasztott erdei gyümölcs 

1 ek vanilia aroma

2 ek agavé szirup

1 rizstejszín

Forrald fel a tejet és tedd hozzá a rizstejszínt. Tedd bele a vaníliát és az agavé szirupot. Majd tedd hozzá a gyümölcsöt (ha sűrűre szeretnéd két zacskóval is beletehetsz) és főzd pár percig, majd mixel össze.  Hűtve tálald, megszórhatod egy kevés fahéjjal, ha szereted. 


10. Vegán karfiolleves gazdagon


1 kisebb fej karfiol

3 db sárgarépa

1 db fehérrépa

2 ek petrezselyem

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 kk pirospaprika

2 ek darabolt vöröshagyma

1 fej fokhagyma

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

2 liter víz

Tedd fel a hagymát fokhagymát párolni az olajon. Tedd hozzá a petrezselymet az apró rózsákra darabolt karfiolt, a kockára vágott sárgarépát és fehérrépát. Párold össze őket, majd tedd hozzá az összes fűszert és keverd meg. Öntsd fel vízzel és főzd puhára. Ízesítsd az adott fűszerekkel újra, a szád íze szerint.  Akár főzhetsz hozzá egy kevés levestésztát. 



11. Vegán lebbencs leves


Fél zacskó lebbencs tészta

2 ek darabolt vöröshagyma

3 fej krumpli

1 gerezd fokhagyma

1 ek só

1 csipet bors

1 kk ételízesítő

1 ek petrezselyem

1 kk pirospaprika

Egy csipet füstölt pirospaprika

1 kis növényi olaj

2 liter víz

Tedd fel a vöröshagymát az olajon pirítani, majd tedd hozzá a tésztát és pirítsd át azt is. Tedd bele a fűszereket és keverd össze. Majd tedd hozzá a kis kockára vágott krumplit és öntsd fel a vízzel. Főzd össze és tálald jó forrón. A tetejére tehetsz egy kanál vegan tejfölt.


12. Vegán mexikói kukorica krémleves


1 nagy doboz kukorica

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 csipetnyi bors

1 csipetnyi füstölt pirospaprika

1 csipetnyi kurkuma

1 ek petrezselyemzöld

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

1 ek agavé szirup

1 liter rizstej

1 liter víz

Pirítsd meg a hagymát a fokhagymával és a petrezselyemmel kevés olajon. Addig mosd meg a kukoricát. Tedd a hagymához, tedd hozzá a fűszereket és pirítsd össze őket. Öntsd fel fele-fele arányban rizstejjel és vízzel, főzd jó puhára.

Botmixerrel turmixold össze a levest, majd szűrd le. Ízesítsd az adott fűszerekkel újra, a szád íze szerint. Tálaláskor pirított kukorica darabokkal, kevés füstölt pirospaprikával díszítheted.


13. Vegán olaszos paradicsomleves


2 liter padacsomlé

1 ek só

1 kk ételízesítő

2 csipet bors

1 ek petrezselyem

1 ek bazsalikom


Főzd össze és már tálalhatod is! ( Akár nyers vegán is elkészítheted)


14. Vegán sárgaborsó krémleves


Fél zacskó sárgaborsó (előző este áztasd be)

1 liter tej

1 liter víz

1 ek só

1 kk ételízesítő

1 ek petrezselyem

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél

1 csipet őrölt kömény

1 csipet pirospaprika

1 csipet bors

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

2 db krumpli

Áztasd be a borsót előző este. Főzés előtt mosd át és szűrd le. Tegyél fel egy kis olajat és pirítsd át a vöröshagymát és a fokhagymát. Tedd hozzá a petrezselymet, pirítsd össze. Majd add hozzá a sárgaborsót a félbe vágott krumplit és a fűszereket, keverd meg. Húzd fel fele-fele arányban a tejjel és a vízzel úgy hogy ellepje és főzd puhára, majd turmixold össze. 

Kockára vágott füstölt vegán sajttal tálald.


15. Vegán spárgakrémleves snidlinggel és fetával


4 db édesburgonya

1 csomag spárga

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek só

1 kk ételízesítő

2 ek petrezselyem

2 ek snidling

1 csipetnyi bors

1 ek agavé szirup

1 liter rizstej

1 liter víz

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

Tedd fel a vöröshagymát és a fokhagymát párolni. Tedd hozzá a petrezselymet, a kockára vágott burgonyát és a darabolt spárgát. Párold össze, majd önts fel fele-fele arányban rizstejjel és vízzel. Főzd jó puhára majd turmixold össze. Ízesítsd újból az adott fűszerekkel, a szád íze szerint. Darabolt snidlinggel és vegán feta sajttal tálald.


16. Vegán sütőtök krémleves


1 nagy sütőtök

1 liter rizstej

1 liter víz

1 ek só

1 csipet bors

2 ek tökmagolaj

2-e ek tökmag


Pucold meg majd kockázd fel a sütőtököt és süsd meg a sütőben.

(180 fokon kb 40 perc)

Majd tedd egy edénybe, tedd rá a fűszereket és öntsd fel félig vízzel és félig rizstejjel, főzd még egy kicsit, majd botmixerrel turmixold össze.  A fűszerekkel ízesítsd újból a szád íze szerint.

Tegyél a tetejére egy kevés tökmagolajat, ha szereted pirított tökmaggal tálald.


17. Pikáns édesburgonya krémleves


4 db édesburgonya

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 liter rizstej

1 liter víz

1 ek só

1 csipet bors

2 ek petrezselyem

1 kk ételízesítő

Kevés növényi olaj

1 kk füstölt paprika


Tedd fel a vöröshagymát a fokhagymát a petrezselymet párolni növényi olajon. Tedd bele a felkockázott burgonyát a fűszerekkel és párold össze egy kis ideig, majd húzd fel fele-fele arányban a rizstejjel és vízzel, főzd puhára, majd turmixold össze. Fűszerezd újból a szád íze szerint az adott fűszerekkel és vega reszelt sajttal és egy kevés tökmagolajjal tálalhatod. 


18. Spárgakrémleves, karamellizált hagyma karikával


4 db édesburgonya

1 csomag spárga

2 fej hagyma vöröshagyma karikára vágva

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 ek só

1 kk ételízesítő

2 ek petrezselyem

2 ek snidling

1 csipetnyi bors

1 ek aédesítő

1 liter rizstej

1 liter víz

Kevés növényi olaj vagy kókuszzsír

Tedd fel a vöröshagymát és a fokhagymát párolni. Tedd hozzá a petrezselymet, a kockára vágott burgonyát és a darabolt spárgát. Párold össze, majd öntsd fel fele-fele arányban rizstejjel és vízzel, főzd jó puhára, majd turmixold össze. Ízesítsd újból az adott fűszerekkel a szád íze szerint. A hagymakarikákat pirítsd meg az édesítővel (egy kis fahéjat is rakhatsz hozzá) , majd a sült karamellizált hagymakarikákkal tálald.


19. Vegán stroganoff leves


1 ek hagyma

1 kk fokhagyma

1 ek petrezselyem

Só, bors ízlés szerint

1 doboz gomba

2 db répa

1 ek mustár

1 csipet pirospaprika

1 ek ételízesítő

1 kk citromlé

Kevés oliva olaj

1 rizstejszín

Tedd fel a serpenyőbe a kockára vágott vöröshagymát pirítani. Pucold meg a gombát és a répát, vágd kockára, majd tedd a hagymára. Tedd hozzá az összes fűszert és kicsit pirítsd össze, majd öntsd fel vízzelés főzd puhára. Rottyantsd össze a rizstejszínnel és kész is vagy. Tálalhatod tésztával, vagy akár egy szelet pirítóssal. 


20. Vegán gulyásleves


1 db zeller

6 db krumpli

2 db fehérrépa

3 db sárgarépa

1 ek petrezselyem

2 ek kockázott hagyma

1 kk darabolt fokhagyma

kevés olíva olaj

szárított zöldségek

bors

majoranna

bazsalikom

1 ek gulyáskrém

1 ek pirospaprika

1 kk füstölt paprika


Tedd fel a hagymát kevés olajon párolni. Tedd bele a fokhagymát. Tedd hozzá a felkockázott zöldségeket, majd tedd hozzá az összes fűszert, keverd meg, majd öntsd fel vízzel. Főzd puhára. Ha kell ízesítsd újból a szád íze szerint. Friss petrezselyemmel, esetleg tésztával is tálalhatod. 



21. Vegán édesburgonya krémleves, naranccsal

4 db édesburgonya

3 narancs live

2 ek darabolt vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 liter rizstej

1 liter víz

1 ek só

1 csipet bors

2 ek petrezselyem

1 kk ételízesítő

Kevés növényi olaj

Tedd fel a vöröshagymát a fokhagymát a petrezselymet párolni növényi olajon. Tedd bele a felkockázott burgonyát a fűszerekkel és párold össze egy kis ideig, majd húzd fel fele-fele arányban a rizstejjel és vízzel, amíg a el nem lepi. Főzd puhára, majd turmixold össze. Tedd bele a narancs levét.  Fűszerezd újból a szád íze szerint az adott fűszerekkel. 


22. Vegán hideg vaníliás, sárgabarack leves

1 kg sárgabarack magozva

magtej (rizs vagy mandula)

nyírfacukor

rizstejszín

vegan vaníliás puding

Tedd fel a magozott feldarabolt sárgabarckot kevés vízben addig főzni, amíg krémesen puha nem lesz. Turmixold össze botturmixxal, majd húz fel magtejjel. Tedd bele a vegán pudingot és habverővel kevergesd. Ha kell tehetsz bele még tejet,(rizstejszínt hogy krémesebb legyen) attól függ mennyire sűrűn szereted. Ízesítsd egy kevés nyírfa cukorral, ha szükséges. Ha lehűlt, tedd be a hűtőbe, hogy jó hideg tudd tálalni. 


23. Vegán mentás borsókrémleves

1 zacskó fagyasztott borsó

magtej

1 ek só

1 csipet bors

1 ek szárított zöldségek

1 gerezd fokhagyma

Tedd fel a borsót annyi vízben főni, ami ellepi. Tedd bele a fűszereket, főzd puhára. Turmixold össze botturmixxal, majd öntsd fel annyi rizstejjel, amennyi kell ahhoz, hogy sűrű levest kapjál. Szűrd le a levest, majd a leszűrt lébe tegyél egy rizstejszínt, hogy krémessebb íze legyen. Ha kell fűszerezd újra, a szád íze szerint. Friss mentalevéllel tálalhatod. 


24. Vegán kelkáposzta leves


1 fej kelkáposzta

6-8 db krumpli

2 db réa

1 ek só

1 csipet bors

1 kk pirospaprika

olíva olaj

szárított zöldségek

darált kömény

fokhagyma

petrezselyem

Pucold meg a káposztát a felső levelektől, majd vágd ketté, távolítsd el a torzsát és vékony csíkokra szeleteld fel. Tedd fel kevés olíva olajon párolni. Tedd hozzá a pucolt és kockákra vágott répát, majd fűszerezd az adott fűszerekkel. Öntsd fel vízzel és mikor a répa félpuhára főtt, tedd bele a krumplit és főzd puhára. Én tettem bele egy kevés paprika krémet, szerintem jól áll neki. Friss petrezselyemmel tálald.