27.nap

2023.12.28

Reggeli 10:00

Avokádó ránotta pirítóssal


  • 2 db avokádó
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kápia paprika
  • kevés petrezselyem
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 2 szelet kenyér pirítva

Elkészítés:

A hagymát, a fokhagymát pucold meg és vágd apróra. Kevés olíva olajon pirítsd aranybarnára. A kaliforniai paprikát, a petrezselymet az avokádót vágd apróra és tedd a hagymához. Sózd, borsozd, süsd össze kb öt perc alatt és tálald pirítóssal. 


Ebéd leves 12:00

Cukkini leves


  • 1 db cukkini
  • 2 db répa
  • 1 kisebb brokkoli
  • 50 g margarin
  • 1 db vegán főzőtejszín
  • fél citrom leve
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 1 cs bazsalikom
  • 1 cs oregano
  • 1 cs majoránna

Elkészítés:

Vágd karikára a a cukkinit héjastul, szedd rózsákra a brokkolit, majd pucold meg és karikázd fel a répát is. Tedd őket az edénybe, olvaszd rá a margarint, tedd hozzá a tejszínt a citrom levét és a fűszereket. Öntsd fel vízzel és főzd puhára. 


Ebéd főétel 15:00

Zöldpesztós farfalle dióval, csírával és sajttal


  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 csokor petrezselyem
  • fél dl olíva olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 marék natur kesu
  • 2 ek sörélesztő pehely
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • farfalle tészta
  • 1 marék tört dió
  • csíra (a kedvenced)
  • vegán parmezán vagy mozzarella

Elkészítés:

A bazsalikomot, petrezselymet, olíva olajat, fokhagymát, kesut, sörélesztő pelyhet, sót, borsot tedd a turmixba és mixeld össze. A tésztát bő sós vízben főzd andante és keverd bele a oesztóba. Tálaláskor jöhet a csíra, a dió és a sajt. 


Vacsora 18:00

Jégsaláta tekercs


  • 1 bögre natur kesu
  • fél bögre aszalt paradicsom (plusz valamennyi leve)
  • 2-3 ek tört dió
  • 1 ek sörélesztő pehely
  • 1 kápia paprika
  • jégsaláta levelek

Elkészítés:

Az áztatott kesut az aszalt paradicsomot (a levét, ha nagyon sűrű), kevés olíva olajat és a sörélesztő pelyhet tedd a turmixba és pürésítsd. Mikor kész, keverd bele a tört diót. Ezzel a kérmmel kend be a jégsalátátát, tedd hozzá az aprított kápiát és tekerd fel. 



Tippek!

A jégsaláta töltelék tökéletes kence lehet a reggelikhez, ha kihagyod a diót. Jól áll a sós pirítóshoz, de a vegán croissantal is isteni. Én spagetti tésztára is szoktam tenni, megszórom bazsalikommal, vegán parmezánnal. Próbáld ki!


Tudtad?

Az alapos rágás segíthet abban, hogy minden tápanyag optimálisan szívódhasson fel az emésztés során. A fogak a falatokat összeaprítják, a nyál pedig elkezdi elemeire bontani. A keményítő és a szénhidrát emésztése már a szájban kezdődik, ha ennek nem hagyunk kellő időt, akkor többek között a hasnyálmirigyet állítjuk nagyobb feladat elé.Segíthet megőrizni ideális súlyunkat, illetve akár fogyhatunk is abban az esetben, ha menüinket nem nagy rohanásban fogyasztjuk, és minden esetben az ételre koncentrálunk. Ennek oka, hogy alapos rágás mellett hamarabb lesz teltségérzetünk.


Bevásárló lista:

  • avokádó
  • hagyma
  • fokhagyma
  • kápia paprika
  • petrezselyem

  • bors
  • kenyér
  • cukkini
  • répa
  • brokkoli
  • margarin
  • vegán főzőtejszín
  • citrom
  • szárított zöldség
  • bazsalikom
  • oregano
  • majoránna
  • olíva olaj
  • natur kesu
  • sörélesztő pehely
  • farfalle tészta
  • tört dió
  • csíra (a kedvenced)
  • vegán parmezán vagy mozzarella
  • aszalt paradicsom
  • jégsaláta