26.nap

2023.12.28

Reggeli 10:00

Málnakrém


  • 1 bögre málna
  • 1,5 bögre natur kesu (áztatott)
  • 1 szem datolya (áztatott)
  • fél citrom leve
  • fél konzerv kókusz
  • 1 ek kókuszreszelék
  • fél ek szárított málna
  • kevés reszelt étcsokoládé

Elkészítés:

A málnát, egy bögre kesut, a datolyát és a citromlét tedd a turmixba, mixeld össze. A hideg sűrű krémet öntsd egy pohárba. A kókuszt a maradék kesuval turmixold le, öntsd a málnakrémre. Szórd meg kókuszreszelékkel, szárított málnával, csokoládé forgáccsal és tedd a hűtőbe. Fogyasztás előtt vedd ki. 


Ebéd leves 12:00

Savanyú laskaleves


  • 5-6 db krumpli
  • 2-3 db répa
  • 1 doboz laska gomba
  • 2 db karalábé
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vegaföl
  • fél dl olíva olaj
  • 1 ek só
  • 1 cs bors
  • 1 ek szárított zöldség
  • fél csokor petrezselyem
  • 2-3 ek rizsliszt (opcionális)

Elkészítés:

A zöldségeket mosd és pucold meg, majd vágd apró kockára. A hagymát és a fokhagymát darabold fel, tedd az edénybe, kevés olíva olajon pirítsd aranybarnára. Tedd hozzá a zöldségeket a vegafölt és a fűszereket. ( ha szeretnéd sűríteni, ebben a szakaszban a vegafölhöz tehetsz egy kis rizslisztet) Húzd fel vízzel, tedd bele a babérlevelet és főzd puhára. 


Ebéd főétel 15:00

Sült lenmagszelet joghurtos céklával, friss salátával


  • 2 bögre lenmagliszt
  • 2 bögre liszt
  • 1 dl olíva olaj
  • fél kk bors
  • 1 kk só
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk száratott zöldség
  • 1 kk pirospaprika
  • aprított petrezselyem
  • víz
  • 1 dl szójaszósz
  • cékla
  • szója joghurt
  • citromlé
  • madársaláta
  • rizs

Elkészítés:

Előző este gyúrd össze a lenmaglisztet a lisztet az olíva olajat. Tedd hozzá a szójaszószt, a fűszereket és a fokhagymát. Tegyél hozzá annyi vizet, hogy sűrű gyúrható tészta legyen belőle. Vegyél elő egy kisebb tégla alakú tálat, béleld ki sütőpapírral és nyomkodd bele a tésztát. Jól egyengesd el, majd tedd egy éjszakára a hűtőbe.

Mikor előveszed a sütőpapír segítségével emeld ki a megdermedt tésztát, majd vizes kenyérvágó késsel szeleteld fel. Kb fél centis szeleteket vágjál. Tedd a serpenyőbe a kókuszzsírt és süsd meg a szeleteknek mindkét oldalát. 

A céklát pucold meg és vágd kockákra. A vegán joghurtot keverd össze egy ek citromlével, egy csipet sóval és forgasd bele a céklát. 

A rizst főzd puhára. Tálaláskor tedd mellé a céklát, a lenmagszeletet és a madársalátát. 


Vacsora 18:00

Napraforgó csíra reszelt répával, dióval, édes chilimártással


  • 1 doboz napraforgó csíra
  • 2 répa reszelve
  • fél bögre tört dió
  • 3 ek édes chilimártás

Elkészítés:

A napraforgó csírát keverd össze a csíkokra reszelt répával és a tört dióval. Öntsd rá az édes chilimártást, keverd jól össze. 



Tippek!

A lenmaghúst kisütheted a kedvenc pácodban. Az én egyik kedvencem a sok közül:

Kevés olíva olajat, mustárt, egy szem datolyát, egy csipet sót, borsot turmixolj össze. Kend be vele a lenmagszelet mindkét oldalát és süsd ropogósra. 


Tudtad?

A cékla lúgosító és méregtelenítő tulajdonsága közismert, de a cékla az emésztés segítője is lehet. Rostjai révén kipucolja a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat és toxinokat. Béltisztító hatásának eredményeképpen, fogyasztása javasolt aranyér és szorulás esetén is. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért kiváló kiegészítő lehet diéta esetén is. Alacsony glikémiás indexe miatt, a cékla a koleszterinszintet is csökkenti.  


Bevásárló lista:

  • fagyasztott málna
  • natur kesu
  • datolya
  • citrom
  • konzerv kókusz
  • kókuszreszelék
  • szárított málna
  • étcsokoládé
  • krumpli
  • répa
  • laska gomba
  • karalábé
  • hagyma
  • fokhagyma
  • vegaföl
  • olíva olaj

  • bors
  • szárított zöldség
  • petrezselyem
  • rizsliszt
  • lenmagliszt
  • liszt
  • olíva olaj
  • majoránna
  • száratott zöldség
  • pirospaprika
  • petrezselyem
  • szójaszósz
  • cékla
  • szója joghurt
  • citromlé
  • madársaláta
  • rizs
  • napraforgó csíra
  • répa
  • dió
  • édes chilimártás