8.nap

2022.12.12

Reggeli 10:00

Bruschetta


  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek olíva olaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 marék friss bazsalikom
  • 1 szelet tk kenyér

Vágd apróra a hagymát, fokhagymát, magozott paradicsomot, bazsalikomot, tedd hozzá a fűszereket és az olíva olajat. Keverd össze, hagyd állni, amíg összeérnek az ízek. Tedd a pirítósod tetejére. Ha gondolod, rakhatsz rá némi csírát a kedvenceid közül. 


Ebéd leves 12:00

Kókusztejes gazpacho


  • 2 liter paradicsomlé
  • 1 konzerv sűrű kókusztej
  • 1-2 kk curry
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • egy csipet erőspaprika
  • 4-5 db piros kaliforniai paprika

Elkészítés:

Tedd fel a paradicsomlét edénybe főni. Tedd hozzá a kókusztejet és a fűszereket. A kaliforniai paprikát mosd meg és tedd sűtőpapírral bélelt sütőtálcába és 180 fokon süsd meg, majd hűtsd le és szedd le a héjját. A megtisztított paprikátt tedd a levesbe. Botmixerrel mixeld össze.  Hidegen tálald!


Ebéd főétel 15:00

Újhagymás lángoskák, spenót mártással


  • 330 g liszt
  • 40 g olíva olaj
  • 290 g víz 
  • 1 zacskó élesztő
  • 1 csipet aszkorbinsav
  • 2-3 ek kókuszzsír  
  • 1 kk kókuszvirág cukor
  • 1 kk só
  • 1 kk bors
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 2 nagy újhagyma aprítva 
  • 1 zacskó spenót levél 
  • 1 zabtejszín
  • 2 ek vegán parmezán 

Elkészítés:

A lisztet tedd egy tálba, tedd hozzá az olíva olajat. A vízbe tedd bele a sót, élesztőt, aszkorbint és a cukrot. Habverővel keverd össze és tedd a liszthez, majd gyúrd, dagaszd. Tedd félre 30-40 percre amíg megkel, majd vágd diónyi darabokra és tedd őket 20 percre félre (még kelni fog). Nyújtsd ki sodrófával egyenként ovális alakúra, szórj bele balról jobbra aprított hagymát, tekerd fel mint a palacsintát, majd mint a kakaós csigát. Egy kicsit még lapítsd el és kevés olajon serpenyőben süsd meg mindkét oldalát. 

A spenót leveleket tedd a turmixba. Tedd hozzá az olíva olajat, sót, borsot, fokhagymát, zabtejszínt és a vegán parmezánt. Mixeld össze és kész is van.

Friss zöldséggel tálald. 


Vacsora 18:00

Zöldpesztós paradicsom saláta


  • 1 db avokádó
  • 1 marék fagyasztott mangó
  • fél citrom leve
  • kisebb csokor bazsalikom
  • 1-2 ek lenmagolaj
  • koktélparadicsom
  • 1 cs só
  • 1 cs bors

Elkészítés:

Vágd félbe a koktélparadicsomot, sózd, borsozd, kevés lenmagolajjal ízesítsd. 

Tedd turmixba a mangót, avokádót, a citrom levét, és a bazsalikomot. Öntsd rá a paradicsomra és tálalhatod. 




Tudtad?

A hüvelyeseket főzés előtt áztasd be, így elkerülheted a hüvelyesek okozta kellemetlen puffadást.


Tippek!

A mai sűrű leves remek szósz lehet egy isteni töltött paprikára, pár kocka párolt burgonyával. 


Bevásárló lista:

  • lilahagyma
  • fokhagyma
  • olíva olaj
  • bors
  • friss bazsalikom
  • tk kenyér
  • paradicsomlé
  • konzerv sűrű kókusztej
  • curry
  • szárított zöldség
  • erőspaprika
  • kaliforniai paprika
  • liszt
  • olíva olaj
  • élesztő
  • aszkorbinsav
  • kókuszzsír
  • kókuszvirág cukor
  • újhagyma aprítva
  • spenót levél
  • zabtejszín
  • parmezán
  • avokádó
  • fagyasztott mangó
  • citrom
  • bazsalikom
  • lenmagolaj
  • koktélparadicsom