11.nap

2022.12.12

Reggeli 10:00

Friss kovászos kenyér tökmaghumusszal és napraforgó csírával


  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 g fokhagyma
  • 1 ek pirított szezámmag
  • 1 cs római kömény
  • 1 ek vegaföl
  • 1 marék áztatott tökmag
  • 2 szelet kovászos kenyér 
  • 1 marék napraforgó csíra

Elkészítés: 

A humusz, ahogy mi szeretjük. Mosd meg a konzerv csicserit, tedd a turmixba. Tedd hozzá a vegafölt és minden hozzávalót, majd turmixold össze. (a vegaföl kihagyható, helyette tehetsz bele egy kevés citromlevet)


Ebéd leves 12:00

Hamis gulyás vegaföllel


  • 2 db zeller
  • 2 db répa
  • 2 db fehér répa
  • 2 db burgonya
  • 1 fej aprított hagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • fél dl olíva olaj
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 cs majoránna
  • 1 ek vegaföl
  • kevés zellerlevél
  • kevés petrezselyemlevél
  • 1 ek szárított zöldség
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 bögre levestészta kifőzve

Elkészítés:

Pucold meg és vágd kockára a zellert, répát, fehér répát és a burgonyát. Tedd edénybe a felkockázott hagymát és fokhagymát, jól pirírtsd meg, majd tedd hozzá a fűszereket és a burgonyán kívül a zöldségeket. Tegyél bele kevés aprított zellerlevelet és öntsd fel vízzel. Mikor a zeller félpuha tedd hozzá a burgonyát és együtt főzd puhára. Kevés levestésztával, egy kanál vegaföllel és friss petrezselyemmel tálald. 


Ebéd főétel 15:00

Szezámmagos tofukockák párolt Pak Choival, cukkinivel, gombával és salátával


  • 1 cs natur tofu
  • 1 ek rizsliszt
  • 2-3 ek marináló szósz 
  • 1-ek szezámmag
  • bors
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 1-2 level pak choi
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 marék laska gomba
  • 1-2 db spárga
  • 1 nagyobb burgonya
  • 1 marék madárlevél
  • pár szem oliva bogyó
  • 1 ek lenmagolaj
  • pár szem fokhagymás kenyérkocka
  • pár levél bazsalikom

Elkészítés:

A tofut mosd meg, jól nyomkodd ki a levét és kockázd fel. Szórd meg rizsliszttel és tedd félre. Tedd a serpenyőbe a marináló szószt, majd forgasd meg benne a tofukockát, szórd meg szezámmaggal, sózd, borsozd és tedd a tányérra. Párold meg fokhagymás vajon a pak choit. Ne sokáig, mert összeesik. A maradék vajba tedd a megmosott, félbe vágott cukkinit husával lefelé, tedd mellé a gombát, a spárgát és fedő alatt párold meg azokat is. Mikor kész, tekerj rájuk egy kis sót, borsot.

Héjában, bő sós vízben főzd meg a krumplit, majd pucold meg, vágd fel hosszába, tedd a többi mellé. 

A saláta levelet tedd egy tálba. Tegyél rá olíva bogyót, jöhet a só, a bors, egy kis bazsalikom, lenmagolaj és a fokhagymás kenyérkocka. Jól keverd össze, majd ezt is teheted a többihez. Igazán finom bőség tál lesz belőle. 


Vacsora 18:00

Cukkini saláta spenótlevéllel és fenyőmaggal


  • 1 cukkini
  • 1-2 ek olíva olaj
  • 1 ek citromlé
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 levél bébispenót
  • 1 ek fenyőmag
  • kevés csíra vagy petrezselyem

Elkészítés:

A cukkinit mosd meg és pucold meg. Aprítóval vágd csíkokra. Kevés olíva olajat tegyél mozsárba. Tedd hozzá a fokhagymát, sót, borsot a spenót levelet, pár csepp citromlevet és a fenyőmagot. Törd krémesre és tedd a cukkini tetejére. Tegyél hozzá kevés csírát vagy petrezselyem levelet és pár fenyőmagot, ha maradt belőle. 



Tippek!

Minden héten veszek egy nagy tálca vegyes csírát, amit a hűtőben tárolok. Nem csak a dekorációs értéke, hanem a benne rejlő csoda miatt. Szeretettel ajánlom neked a MikroManna oldalát, ahol minden csíráról megtudhatsz egy kis titkot, amit lehet eddig nem tudtál. Vigyázz, csírafüggő leszel , mint én:)

Tudtad?

Hogy a zsenge cukorborsó magas C-vitamin tartalma erősíti az immunrendszert és elősegíti a sebgyógyulást. Vas tartalma pedig segít a vérszegénység ellen.


Bevásárló lista:

  • konzerv csicseriborsó
  • bors
  • fokhagyma
  • pirított szezámmag
  • római kömény
  • vegaföl
  • áztatott tökmag
  • kovászos kenyér
  • napraforgó csíra
  • zeller
  • répa
  • fehér répa
  • burgonya
  • hagyma
  • olíva olaj
  • majoránna
  • zellerlevél
  • petrezselyem
  • szárított zöldség
  • pirospaprika
  • levestészta 
  • natur tofu
  • rizsliszt
  • marináló szósz
  • szezámmag
  • 50 g margarin
  • pak choi
  • cukkini
  • laska gomba
  • spárga
  • madárlevél
  • oliva bogyó
  • lenmagolaj
  • fokhagymás kenyérkocka
  • bazsalikom
  • cukkini
  • citromlé
  • bébispenót
  • fenyőmag
  • csíra vagy petrezselyem