20.nap

2023.12.28

Reggeli 10:00

Kivis smoothie


  • 2 db kivi
  • 1 db banán
  • 1 alma 
  • 3 dl víz

Elkészítés:

Pucold meg, kockázd fel a gyümölcsöket és tedd a turmixba. Öntsd rá a vizet és mixeld össze. 


Ebéd leves 12:00

Burgonyás gyökérkrémleves


  • 6-8 db fehérrépa
  • 4-5 db burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 1 ek szárított hagyma
  • kevés petrezselyem
  • kevés pepperoni

Elkészítés:

Pucold meg a fehérrépát és a burgonyát. Végd apró kockára, szeletre. Tedd őket az edénybe, öntsd rá az olíva olajat, tedd hozzá a fűszereket és a vegafölt. Egy hagymát és két gerezd fokhagymát pucolj meg, vágd kockákra és tedd hozzá. Keverd jól össze és húzd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Mikor puhára főtt, botmixerrel pörésítsd. (mikor kihül a turmixgépeddel még krémesítheted) Tálaláskor szórj rá szárított hagymárt és ha szereted a pikáns ízeket, jöhet egy csipet pepperoni. 


Ebéd főétel 15:00

Grillezett karfiol fasírt fűszeres burgonyával, tökmagkrémmel és tejfölös uborka salátával


  • 1 karfiol
  • 100g liszt
  • 100g zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 1 cs majoránna 
  • 1 dl olíva olaj
  • víz
  • 6 burgonya
  • sült burgonya fűszersó
  • olíva olaj
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olíva olaj
  • 3 ek tökmag
  • kb 1 dl kesutej vagy víz
  • 1 uborka
  • 1 vegaföl
  • 1 kk tzatziki fűszersó
  • 1 marék madárlevél
  • 1 ek natur napraforgó

Elkészítés:

Mosd meg a karfiolt, szedd rózsákra, sós vízben főzd puhára, majd szűrd le, tedd egy tálba és várd meg amíg kihül. Tedd hozzá a lisztet és a zsemlemorzsát, jól keverd össze. Most jöhet az olíva olaj, a fűszerek és annyi víz, hogy gyúrható tészta legyen. Vízes kézzel formázz fasírtokat belőle és tedd a sütőpapírral bélelt tálcára, 200 fokon süsd 20-20 percig mindkét oldalát, majd tedd a sütőrácsra és süsd ropogósra mindkét oldalát. 

Ezalatt a burgonyát mosd még és héjastul tedd sós vízbe. Mikor megfőtt vedd ki a vízből és hagyd megszáradni. Tedd a sütőpapírral bélelt tálcára, egyenként egy kistányér segítségével préseld le őket, szórd meg a fűszerrel, egy kis olajjal és 20 perc alatt süsd ropogósra. 

A csicserit, a szezámmagot, a fokhagymát, sót, borsot, olíva olajat, tökmagot tedd a turmixba. Húzd fel vízzel vagy kesutejjel és pürésítsd. Ezt a kencét öntsd tálaláskor a burgonya tetejére, szórd meg egy csipet natur napraforgóval, vagy azzal a maggal, amit otthon találsz.

Az uborkát mosd meg, héjastul szeletelővel szeleteld. A vegafölt tedd tálba, tedd hozzá a tzatziki fűszersót és a préselt fokhagymát. Keverd össze, majd keverd hozzá az uborkát. 

Tálald ízlésesen zölddel. 


Vacsora 18:00

Brokkoli saláta


  • fél brokkoli
  • negyed lilakáposzta
  • 1 alma
  • 1 ek natur napraforgó
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek agavé
  • 1 ek mustár
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 db aprított  lilahagyma
  • 1 kk só
  • 1 cs bors

Elkészítés:

Mosd meg a zöldségeket, reszeld le mindet, tedd hozzá a fűszereket és keverd össze. 



Tippek:

Én a Lucullus fűszereit használom A szártott zöldségét mikor utazom is magammal viszem. Kiváló fűszermixei vannak, aminek a sótartalma alacsony. Bár én nem használok belőle sokat és tőbbnyire "sótlanul" és nemsok fűszerrel főzök, egyszer-egyszer jól jön egy tuti fűszerkeverék. 


Tudtad?

A fehérrépa C- és K-vitamint, rezet, jódot és vasat tartalmaz, viszonylag magas a nátrium, folsav, kálium, kalcium, foszfor, fehérje tartalma, valamint nagyobb mennyiségű rost is található benne.

A fehérrépát emésztési zavarokra, puffadásra, görcsoldásra is használhatjuk. A fehérrépa és a petrezselyem is vízhajtó, vér- és májtisztító tulajdonságokkal bír.


Bevásárló lista:

  • kivi
  • banán
  • alma
  • víz
  • fehérrépa
  • burgonya
  • hagyma
  • fokhagyma

  • bors
  • szárított zöldség
  • szárított hagyma
  • petrezselyem
  • pepperoni
  • karfiol
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • fokhagyma

  • bors
  • szárított zöldség
  • majoránna olíva olaj
  • víz
  • burgonya
  • sült burgonya fűszersó
  • olíva olaj
  • konzerv csicseriborsó

  • bors
  • fokhagyma
  • olíva olaj
  • tökmag
  • kesutej vagy víz
  • uborka
  • vegaföl
  • tzatziki fűszersó
  • madárlevél
  • natur napraforgó