18.nap

2022.12.12

Reggeli 10:00

Aszalt paradicsomos humusz, friss magos kenyérrel és zöldséggel


  • 1 konzerv csicseriborsó
  • fél kk só
  • 1 cs bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek pirított szezámmag
  • 1 cs római kömény
  • 1-2 ek vegaföl 
  • 3-4 db aszalt paradicsom
  • 1-2 szelet magos kenyér
  • pár szem koktél paradicsom
  • 1 ek balzsamecet
  • 1 ek fenyőmag
  • 1 marék csíra

Elkészítés:

A megmosott konzerv csicserit tedd a turmixba, tedd bele a hozzávalókat és mixeld össze. Ne feledd, vegaföl helyett citromlével is készítheted. Kend a kenyérre, tedd mellé a félbe vágott paradicsomokat. Tedd a kenyérre a csírát, a paradicsomot locsold meg egy kis balzsamecettel, majd az egészet szórd meg a fenyőmaggal. 


Ebéd leves 12:00

Tejfölös mustáros mexikói zöldségleves 


  • 2 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fél dl olíva olaj
  • 1 csomag mexikói zöldségmix
  • 2 ek mustár
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • fél bögre levestészta

Elkészítés:

Tedd a tálba az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Tedd hozzá a mexikói zöldségkeveréket, a tejfölt, a mustárt, a fűszereket és keverd össze. Húzd fel vízzel és főzd puhára. Ha szeretnéd, egy kanálnyi levestésztával tálalhatod. 


Ebéd főétel 15:00

Kapros burgonya főzelék, paradicsomos gombával, pirítóssal


  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj
  • 6-8 db burgonya
  • bors
  • szárított zöldség
  • 1 doboz vegaföl
  • 1 ek kapor


  • 6-8 db gomba
  • 1 üveg milánói mártás
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • 2 sz kenyér
  • 1 marék madárlevél

Elkészítés:

Tedd fel az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kevés olíva olajon pirulni. Tedd hozzá megpucolt és apróra vágott burgonyát. Jöhetnek a fűszerek és a vegaföl, majd keverd össze és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a burgonyát. Mikor puhára főtt, turmixold össze és szórd bele a kaprot és tedd félre. 

Tedd fel a hagymát kevés olajon  és a fokhagymát serpenyőbe pirulni. Tedd hozzá a megpucolt és apróra vágott gombát, a fűszereket és keverd össze. Öntsd rá a paradicsomos mártást és főzd puhára. 

Tálaláskor tegyél mellé egy két szelet pirítóst és díszítsd zölddel. 


Vacsora 18:00

Pirosbogyós turmix


  • 1 bögre pirosbogyós mix (mirelit)
  • 3 dl 100% -os narancslé
  • 1 ek agavé
  • 1 ek gojibogyó 

Elkészítés:

Tedd a pirosbogyós gyümölcs mixet és a gojibogyót a turmixba. Öntsd fel narancslével és tedd bele az agavét. Turmixold össze és ihatod is. 



Tippek!


Én szinte minden ételhez teszek hagymát és fokhagymát. Tudod, mindent úgy kezdek mint a mesét, "Egyszer volt hol nem volt" azaz "Tedd fel az apróra vágott hagymás és fokhagymát kevés olíva olajon pirulni". Nekem így ízlik, de ha te egyes ételeknél kihagynád, hát tedd azt. Ha a főzelékhez nem kérsz kenyeret, ne edd. Ha pedig a levesből kihagynád a tésztát, hát legyen. A turmixba sem kötelező az agavé. Főzz kedvedre és formáld a tippjeimet a saját diétádra. 


Tudtad?

Az egzotikus nevű goji bogyóról többek között azt is tartja a népi hagyomány, hogy remek potencianövelő. Ennek köze lehet ahhoz, hogy 18-féle aminosavat tartalmaz, van benne B1-, B2- és B6-vitamin, valamint szelén és linolsav is bőven, így a bőrre is csodás hatással van.


Bevásárló lista:

  • konzerv csicseriborsó
  • bors
  • fokhagyma
  • pirított szezámmag
  • római kömény
  • vegaföl
  • aszalt paradicsom
  • magos kenyér
  • koktél paradicsom
  • balzsamecet
  • fenyőmag
  • csíra
  • mexikói zöldségmix
  • mustár
  • szárított zöldség
  • levestészta
  • burgonya
  • kapor
  • gomba
  • milánói mártás
  • kenyér
  • madárlevél
  • pirosbogyós mix (mirelit)
  • 100% -os narancslé
  • agavé
  • gojibogyó