19.nap

2022.12.12

Reggeli 10:00

Padlizsánkrém tortilla csipszel, friss zöldségekkel


  • 2 db padlizsán 
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek vegán majonéz
  • kb 10 db tortilla csipsz
  • uborka
  • koktélparadicsom
  • pár levél bébispenót
  • kevés csíra a kedvencedből
  • 1 ek szezámmag

Elkészítés:

Mosd meg a padlizsánokat, szurkáld meg őket, tedd egy sütőpapírral bélelt sütőtálcára és öntsd le olíva olajjal. Tedd mellé a fóliába csomagolt fokhagymát és addig süsd őket, amíg a padlizsán össze nem fonnyad. Várd meg amíg kihül, majd kapargasd ki a husát, tedd a turmixba. A fokhagymát pucold meg (vagy nyomkodd kis a héjából) és tedd a padlizsánhoz. Jöhet a só, bors és a majonéz. Turmixold össze és tedd egy tálba, szórd meg egy csipet szezámmal. Tegyél mellé tortilla csipszet és friss zöldséget. Uborka, paradicsom, bébispenót és csíra mixet. 


Ebéd leves 12:00

Erőleves gazdagon


  • 1 fej karfiol
  • 2 db sárgarépa
  • 2 db fehér répa
  • 1/4 kelkáposzta
  • 2 db burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb zeller
  • 1 db karalábé
  • 1 ek só
  • 1 ek egész bors
  • 1-2 ek szárított zöldség
  • 1 bögre levestészta

Elkészítés:

Pucold meg és vágd nagyobb darabokra a zöldségeket. Tedd az edénybe, tegyél bele egy kevés olíva olajat és a fűszereket. Forgasd meg és öntsd fel vízzel. Lassú tűzön főzd puhára a zöldségeket. 

Majd vedd ki őket, szűrd le a levet, a kedvenc levestésztáddal tálalhatod őket. A zöldséget tedd el vacsorára. 


Ebéd főétel 15:00

Paradicsomos bab rizzsel, friss bagettel


  • 1 üveg milánói mártás
  • 1 doboz vörösbab
  • 1 doboz fehérbab
  • 1 doboz kukorica
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk szárított zöldség
  • bazsalikom vagy petrezselyem
  • 1-2 zacskó vagy bögre rizs
  • 1-2 bagette

Elkészítés:

A milánói mártást tedd edénybe. Öntsd hozzá a megmosott vörös, fehérbab és kukorica konzervet. Tedd bele a fűszereket. Mikor összerottyant, le is veheted. 

A rizst főzd ki bő sós vízben, tálaláskor formázz golyókat belőle. Nekem elmaradt a petrezselyem vagy bazsalikom szórás, hiányzik is a tányérról, de te ne hagyd ki. Zöld mindig legyen, jó kedved lesz tőle. 


Vacsora 18:00

Főtt zöldségek tormával (kivételesen nem nyers)


  • torma

Elkészítés:

A főtt leveszöldségeket tálald tormával. Nekünk ez az egyik kedvenc vacsoránk. 



Tippek!


Ha vacsorára mást ennél, akkor a zöldségeket turmixold össze egy csipet vegaföllel és mustárral, tedd üvegbe és helyezd a hűtőbe. Isteni vadasmártás tud lenni tésztával és grillezett lenmagszelettel.


Tudtad?

A vendégeim 80%-a nem vegán, mégis az én főztömet eszik a hétköznapokban. Első lépésben ne arra törekedj, hogy minden nap vegán étkezz, hanem hogy minél több zöldséget egyél és szép lassan csökkentsd a hús és állati eredetű termékek bevitelét. Közben ne feledd a változatos étkezést. Receptjeimmel ebben próbálok neked segíteni. Hajrá!


Bevásárló lista:

  • padlizsán
  • fokhagyma
  • vegán majonéz
  • tortilla csipsz
  • uborka
  • koktélparadicsom
  • bébispenót
  • csíra a kedvencedből
  • szezámmag
  • karfiol
  • réparépa
  • fehér répa
  • kelkáposzta
  • burgonya
  • hagyma
  • fokhagyma
  • zeller
  • karalábé

  • egész bors
  • szárított zöldség
  • levestészta
  • konzerv vörösbab
  • konzerv fehérbab
  • konzerv kukorica
  • őrölt bors
  • bazsalikom vagy petrezselyem
  • rizs
  • bagette
  • torma