12.nap

2023.12.28

Reggeli 10:00

Kókusztejes ananász turmix 

  • 1 bögre kockázott ananász
  • 1 banán
  • 1 kis kókuszos joghurt
  • fél citrom leve

Elkészítés:

Tedd a turmixba a felkockázott ananászt, a citrom levét, a banánt és a kókusz joghurtot és turmixold össze. 

Ebéd leves 12:00

Zellerkrémleves fenyőmaggal

  • 2-3 zeller
  • 2-3 burgonya
  • 2-3 répa
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 kk só
  • 1 cs bors
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk tárkony
  • 1 cs kömény
  • 1 ek szárított zöldség
  • 1 kk pirospaprika
  • 1 kk édesítő

Elkészítés:

A zellert a répát és a burgonyát pucold meg és kockázd fel. Tedd edénybe, tegyél rá kevés olíva olajat,  szórd meg a fűszerekkel, jól keverd meg és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzd jó puhára, majd botmixerrel turmixold és önts hozzá annyi kesutejet, amennyi ahhoz kell, hogy sűrű krémleves állagot kapjál. Ha kell fűszerezd újra. Fenyőmaggal tálald. 

Ebéd főétel 15:00

Lenmag szelet kuszkusszal és mangószósszal

  • 2 bögre lenmagliszt
  • 2 bögre liszt
  • 1 dl olíva olaj
  • fél kk bors
  • 1 kk só
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 kk majoránna
  • 1 kk száratott zöldség
  • 1 kk pirospaprika
  • aprított petrezselyem
  • víz
  • 1 dl szójaszósz
  • 2 dl mangószósz
  • 2-3 ek kókuszvirág cukor
  • 2 bögre kuszkusz
  • 1 marék madárlevél

Elkészítés:

Előző este gyúrd össze a lenmaglisztet a lisztet az olíva olajat. Tedd hozzá a szójaszószt, a fűszereket és a fokhagymát. Tegyél hozzá annyi vizet, hogy sűrű gyúrható tészta legyen belőle. Vegyél elő egy kisebb tégla alakú tálat, béleld ki sütőpapírral és nyomkodd bele a tésztát. Jól egyengesd el, majd tedd egy éjszakára a hűtőbe. 

Mikor előveszed a sütőpapír segítségével emeld ki a megdermedt tésztát, majd vizes kenyérvágó késsel szeleteld fel. Kb fél centis szeleteket vágjál. 

Tedd a serpenyőbe a kókuszzsírt és süsd meg a szeleteknek mindkét oldalát. 

A mangót turmixold pépesre. Tegyél serpenyőbe kókuszvirág cukrot, karamellizáld, majd tedd bele a mangót és karamellizáld tovább, amíg krémes állagúvá nem válik. Öntsd a lenmagszelet tetejére. 

A kuszkuszt kevés olajon pirítsd meg. Tegyél hozzá sót és szárított zöldséget, majd öntsd fel forró vízzel addig hogy ellepje, keverd meg, majd vedd is le a tűzről és fedő alatt hagyd állni, amíg fel nem szívja a vizet és pergő kuszkusz nem lesz belőle. Tálald egy kis madárlevéllel. 

Vacsora 18:00

Paradicsomos mozzarella saláta bazsalikommal

  • 2 db nagyobb paradicsom
  • vegán mozzarella
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 cs só
  • 1 cs bors
  • 1 szórás bazsalikom

Elkészítés:

Vágd a nagyobb paradicsomot szeletekre és a szeletelt vegán mozzarellával együtt tedd egy tányérra. Tekerj rá egy kis sót, borsot, önts rá egy kevés olíva vagy lenmagolajat és szórd meg friss bazsalikommal. 


Tippek!

Ha gondba vagy, hogy mikor mit egyél, állítsd be a telefonodat az étkezési idők jelzésére. Készítsd el a napi menüdet előző este, vagy korán reggel, szerezz be egy tuti tároló szettet és minden napra pakold be magadnak amit eszel. Hidd el a tested és a lelked is meghálálja ezt a fajta törődést magad felé.


Tudtad?

A lenmaghús egy gluténmentes finomság. Akár ki is ránthatod. Mi kell hozzá? Liszt, csicseri konzerv habosított leve és panírmorzsa. Mikor humuszt készítesz, szűrd le a konzerv levét, tedd egy kis üveg tárolóba, hogy panírozás esetén elővehesd. 


Bevásárló lista:

  • ananász
  • banán
  • kókuszos joghurt
  • citrom
  • zeller
  • burgonya
  • répa
  • olíva olaj
  • bors
  • majoránna
  • tárkony
  • kömény
  • szárított zöldség
  • pirospaprika
  • édesítő
  • lenmagliszt
  • liszt 
  • fokhagyma
  • petrezselyem
  • szójaszósz
  • mangószósz (vagy mangó)
  • kókuszvirág cukor
  • kuszkusz
  • madárlevél
  • nagyobb paradicsom
  • vegán mozzarella
  • bazsalikom